Lugojenii au început deja să își facă lista de cumpărături pentru masa de Crăciun.
Oamenii studiază ofertele magazinelor și restaurantelor pentru a alege cea mai bună variantă. Din nefericire, odată cu scumpirea carburanților, prețurile au explodat și în segmentul alimentar. La mare căutare în acest sezon este carnea de porc, din care se prepară numeroase bucate tradiționale pentru Sărbători.
Prețurile pornesc de la 12 lei/kg pentru porcul viu și 15 lei/kg la carcasă. În magazinele și supermarketurile din oraș se găsesc și mezeluri de porc gata preparate.
Prețul pentru cârnații tradiționali este de aproximativ 20 lei/kg, caltaboșul se vinde cu minim 30 lei/kg, iar jumările costă peste 50 lei/kg. Pulpa de porc dezosată pleacă de la 13 lei/kg, iar slănina costă aproximativ 15 lei/kg.
Prețul pentru carnea tocată, necesară pentru nelipsitele sarmale, pornește de la 11 lei/kg. Pentru ouă, legume și fructe lugojenii trebuie să mai scoată din buzunar câteva zeci de lei.
Un cofrag de ouă pornește de la 10 lei, în funcție de calitate și mărime, cartofii albi costă circa 1,70 lei/kg, morcovii pleacă de la 2 lei/kg, varza murată 5-10 lei/kg, orezul costă circa 8 lei/kg, ceapa galbenă costă 2 lei/kg portocalele pornesc de la 5 lei/kg, iar dacă oamenii vor să pună pe masa de sărbători și fructe exotice, precum ananas (12-15 lei bucata) sau bunătăți din extrasezon, precum strugurii (de la 15 lei/kg), atunci suma plătită la casierie crește considerabil. Nu pot lipsi de pe lista de cumpărături nici dulciurile pentru copii (figurinele din ciocolată Moș Crăciun pleacă de la 5 lei/100 g), cafeaua, cu un preț de minim 30 lei per kg, prăjiturile, care costă circa 30 lei/kg, sau cozonacul, al cărui preț pornește de la 20 lei/kg.
Sunt la mare căutare și coșurile cadou gata făcute, care conțin dulciuri, cafea sau băuturi alcoolice. Pentru aceste pachete prețul de pornire este de aproximativ 70 de lei. În materie de băuturi, de Sărbători nu vor lipsi de pe mesele lugojenilor vinul roșu, alb sau rose, cu prețuri pornind de la 11 lei/sticlă și ajungând la sume fabuloase, în funcție de vechime și calitate. Se caută și whisky-ul (de la 52 lei/sticla) și desigur, de Revelion – vinul spumant (de la 22 lei/sticla) ori șampania, pentru pretențioși, cu prețuri care pornesc de la 215 lei/sticla.
Apa minerală, cu un preț de minim 15 lei pentru un bax, dar și sucurile care pornesc de la 30 lei/bax adaugă și ele greutate notei de plată, astfel încât lugojenii vor plăti minim 300 de lei pentru bucatele și băuturile care ajung pe masa de Crăciun sau Revelion. Există și variante pentru cei mai comozi. Serviciile de catering au ajuns la mare căutare, în special de când a început pandemia, astfel încât restaurantele se întrec în oferte de platouri pentru sărbători.
Pentru toate gusturile, acestea cuprind selecții de mezeluri și brânzeturi, garnituri de legume, salate și fructe.
Sunt disponibile și variante pentru vegetarieni. Și în cazul acestor platouri costurile sunt ceva mai mari decât în anii precedenți. La restaurantele din oraș prețurile pornesc de la 130 de lei pentru un platou de două persoane și cresc în funcție de preparatele pe care le conțin și numărul de persoane pentru care sunt pregătite.