Sărbătorile de iarnă sunt celebrate în întreaga lume, fiecare ţară având însă propriile datini şi obiceiuri. Semnificaţia sau originea multora dintre ele s-au pierdut în negura vremilor, dar frumuseţea lor dau un plus de mister acestei perioade.
Nisporeni, Republica Moldova: Semănatul, simbol al belşugului
Pentru moldoveni, perioada sărbătorilor de iarnă are propriul ei farmec. Aici tradițiile s-au păstrat cu sfințenie de-a lungul timpului, ceea ce îi face și pe oamenii din Nisporeni mai deosebiți. Anul Nou sau Revelionul, este sărbătorit pe stil nou, în noaptea de 31 decembrie – 1 ianuarie. Fiecare celebrează noul an cum știe mai bine, cu șampanie, tort și bucate alese. Iar începând cu ora 21, se începe un adevărat show al artificiilor.
Cea mai frumoasă și așteptată sărbătoare de moldovenii din Nisporeni este Crăciunul. Magia zilei de 7 ianuarie întrunește toată familia și îi face să fie în largul lor, acolo unde se simt ei cel mai bine, acasă.
Conform tradiției, în ajun de Crăciun, gospodinele coc bucăți de aluat, care sunt sub forma cifrei opt, neterminată, numite Crăciunei, pe care îi agață lângă icoane, pe perete. Pe mesele de sărbătoare nu lipsesc în primul rând bucatele pregătite din carne de porc, răciturile, găluștele (sarmale), catletele (pârjoale), clătite și o varietate de salate cu maioneză.
Crăciunul se sărbătorește trei zile, până pe 9 ianuarie. La doar câteva zile diferență, moldovenii așteaptă o altă zi, la fel de specială și plină de tradiții, 14 ianuarie, ziua Sfântului Vasile. Aceasta e cea mai așteptată zi pentru copii, fiindcă în seara de 13 ianuarie umblă din casă în casă și spun urături, colindă, umblă “cu capra”, cu “ursul”, (urături sub formă de scenete).
Un alt obicei este de a umbla cu “cocoșul”, (un băiat, cu un cocoș împopoțonat cu mergele în mână, trece pe la fiecare casă și prevestește venirea ”plugului”.
”Plugul” este o ceată de tineri, care, cum se începe a înopta, se maschează, ură, cântă, pe la fiecare casă în parte, formând o adevărată formație. Fiecare parte a orașului sau a satului își are proprii plugari, aceștia fiind flăcăii locului respectiv.
Gospodarii îi așteaptă cu brațele deschise, primindu-i cu plăcinte, prăjituri și vin fiert, fiind răsplătiți mai apoi cu bani, colaci și dulciuri. Banii pe care îi strâng tinerii în noaptea respectivă, îi folosesc pentru a organiza “jocul”, rugă la care sunt invitați toți locuitorii pentru a dansa și a se simți cât mai bine, aici se oferă vin fiert și muzică deopotrivă. A doua zi dimineața, pe 14 ianuarie, de obicei cei mai mici, dar și tinerii umblă cu “semănatul”, aruncând din casă în casă cu boabe de grâu, grăunţe de păpuşoi, ovăz și spun următoarele cuvinte:
“Sănătate nouă și la anu cu sănătate/Să trăiți/Să-nfloriți/Ca merii, ca perii/În mijlocul primăverii/La anu și la mulți ani!”, astfel binecuvântând familia.
Seminţele care cad în ogradă sau locuinţă simbolizează credinţa într-un an mai prosper şi rod bogat. Se spune că în această zi nu trebuie să le mături sau să le strângi, dacă o faci atunci îți alungi norocul pentru anul care vine. Pe 19 ianuarie se sărbătorește Botezul Domnului.
Cu câteva zile înainte de Bobotează sau chiar în ajun, slujitorii bisericilor merg și sfințesc casele oamenilor prin stropirea cu aghiasmă, astfel vestesc Botezul lui Hristos. Cu Boboteaza se încheie ciclul tradiționalelor sărbători de iarnă.
Jena, Germania: Copiii își fac un calendar advent unde își înseamnă fiecare zi rămasă până la Crăciun
Obiceiurile calendaristice și cele legate de fiecare sărbătoare în parte sunt o componentă perenă a culturii tradiționale germane. În Jena, există o tradiție strictă legată de cumpărăturile pentru sărbători, și anume piața de Crăciun, fără să lipsească vinul fiert, migdalele prăjite, obiectele de artă și brazii. Bradul împodobit pentru sărbători cât și cea mai mare piramidă de Crăciun din regiunea Turingia sunt doar câteva din ingredientele care readuc feeria sărbătorilor de iarnă.
În aproape fiecare casă există Adventskrantz, o coroană din ramuri de pin, cu patru lumânări, ce este pusă pe masa. „Advent” înseamnă „vine”, iar acest suport simbolizează cele patru săptămâni de dinaintea Crăciunului.
Mulți copii au câte un calendar advent, unde își numerotează, începând cu luna decembrie, fiecare zi până la Crăciun. Acest calendar presupune existența a 25 de mici locuri sau pliculețe, care pot fi realizate din material, hârtie, cutii, pungulițe și pot lua diferite forme (brăduț, ghirlandă, panou). Ideea principală este aceea ca în fiecare zi ce mai rămâne până la Crăciun, un membru al familiei să ascundă în locul corespunzător acelei zile un mic dar sau o mică sarcină de efectuat în ziua aceea de către copil. În fiecare duminică din aceste patru săptămâni este aprinsă câte o lumânare.
Ajunul Crăciunului este cea mai importantă zi de sărbătoare. În ziua de ajun, familia se adună pentru a cina și pentru a merge împreună la biserică, la Mesa din noaptea de Crăciun. În unele familii se obișnuiește să se cânte, să se colinde. De Crăciun, cei din Jena adoră să-și orneze casele. În interior sunt decorate cu ramuri de conifere, lumânări, luminițe iar în jurul ferestrelor sunt puse lampioane electrice. Moș Crăciun vine în noaptea de 24 decembrie spre 25 și vorbește cu copiii, iar aceștia pentru a-și primi darurile trebuie să spună o poezie sau să cânte.
În ziua de Crăciun se pregătește și o masă de sărbătoare, de obicei formată din friptură de gâscă, găluște de cartofi și varză roșie. Caracteristice pentru noaptea de revelion sunt prezicerile. Pe o lingură se toarnă plumb, se înfierbântă și apoi e aruncat în apă rece.
În funcție de forma pe care o ia se poate prezice cum va fi noul an. Conform tradiţiei, Revelionul e reprezentat de spectacolul de lumini, care e menit sa alunge spiritele rele. Unul dintre obiceiurile străvechi urmate și astăzi de germani este punerea în apă a unei crenguţe de brad.
Forma pe care o fac undele prevesteşte viitorul. Dacă ea seamănă cu o inimă sau un inel, înseamnă că va urma o nuntă, iar cea asemănătoare unei bărcuţe prevesteşte o călătorie.
Vârșeț, Serbia: În seara de Ajun a Crăciunului toţi membrii familiei trebuie să mănânce pe jos
Spaţiul prin excelenţă multicultural, Banatul ne surprinde prin multitudinea de tradiţii şi obiceiuri înrădăcinate în zonă. Excepţie nu face nici Vârșețul, de care sunt legate credinţe populare vechi specifice neamului. Aici, Revelionul se sărbătorește, la fel, pe stil vechi. Masa de sărbătoare este prezentată de o gamă diversificată din specialitați sârbești, o zacuscă sârbească din prosciutto, brânzeturi alese, ramstec, kulen, pește gratinat, medalion din piept de pui cu caimac.
Sârbii din Vârșeț obişnuiesc să spargă de podea paharele din care au băut prima şampanie în noul an, ei fiind convinşi că astfel vor fi sănătoşi tot anul. Crăciunul sârbesc se serbează mai târziu, după calendarul iulian, pe 7 ianuarie. În ajunul Crăciunului sârbesc, femeile se scoală de dimineaţă şi frământă aluat pentru a face colaci copiilor şi naşilor, precum şi diferite alte forme care simbolizează belşugul viitorului an.
La slujba de Ajun, în curtea bisericii se aprinde badnjakul, un trunchi de stejar tânăr, odinioară tăiat în pădure. Lemnul îl simbolizează pe Iisus Hristos şi intrarea lui în lume, iar arderea lui echivalează cu căldura iubirii divine.
Conform credinţei, cu cât scânteile sunt mai multe, cu atât anul va fi mai plin de bucurie, sănătate, belşug şi prosperitate. De la masa de Crăciun nu lipsesc sarmalele, friptura şi mâncăruri tradiţionale sârbeşti, printre care cesnica, o prăjitură specifică pentru masa de Crăciun, făcută din mai multe foiţe întinse cu grijă şi puse la uscat pe pat, pe cearceafuri curate, care sunt presărate apoi cu nucă şi stafide şi în care, de obicei, se ascund şi monezi.
Cea dintâi bucată e oferită ”položnikului” (primul venit în casă în seara de Ajun), apoi plăcinta e împărţită membrilor familiei, începând cu cel mai vârstnic şi colindătorilor.
Tot în seara de Ajun, fredonând cântarea tradiţională PiluGusu, membrii familiei aruncă pe jos paie, ce semnifică aşternutul din ieslea în care s-a născut Pruncul Sfânt, paie care nu sunt măturate până după sărbători. De Crăciun se cântă colinde, iar gospodina casei aruncă pe jos bani, grâu şi bomboane.
De asemenea, mai există obiceiul de a arunca în toate cele patru colţuri ale camerei de oaspeţi şi câte un pumn de nuci pe care copiii, le adună în timp ce merg în cerc pe paie.
Conform tradiţiei, în seara de Ajun toţi membrii familiei trebuie să mănânce pe jos, pe aşternut de paie sau de fân. Obiceiul împodobirii bradului de Crăciun nu făcea parte cu ani în urmă din tradiţiile sârbilor, însă cu timpul tradiţiile sârbeşti s-au contopit în bună parte cu cele ale românilor, sărbătorind în prezent atât Crăciunul românesc, cât şi pe cel sârbesc.
Szekszard, Ungaria: La copiii care nu au fost cuminți intervine Krampus, geamănul rău al lui Moş Crăciun
Ungaria abundă în obiceiuri şi ritualuri desfăşurate în special în zilele de Crăciun, începând cu 25 decembrie. Ceremonii religioase, reprezentaţii teatrale populare (vicleim), cântece şi jocuri, mese decorate cu fân, colinde cântate de toată lumea, se îmbină armonios într-o sărbătoare aşteptată cu multă emoţie. Pomul de Crăciun este împodobit cu fructe, prajituri, dulciuri si lumânări. Cea mai înfricoșătoare noapte din decembrie este considerată noaptea lui Krampus.
Krampus este un fel de ”geamăn rău” al Moşului, care are drept ocupaţie pedepsirea copiilor care nu au fost cuminţi. Pe 6 decembrie oamenii se îmbracă în cele mai înfricoşătoare costume şi aleargă pe stradă (de multe ori în stare de ebrietate) lovind cu bâte tot ce întâlnesc. Noaptea de Ajun de Crăciun este numită de maghiari „Szent-este” sau „noapte sfântă”.
Înainte să meargă la biserică, pentru slujba de la miezul nopții, familiile se adună în jurul bradului de Crăciun, cântă colinde şi deschid cadourile.
În Szekszard, scena nașterii lui Iisus are o mare importanță în celebrarea Crăciunului și este prezentată, cu câteva zile înaintea sărbătorii, de grupuri de copii, dar și de adulți, care merg din casă în casă. Spectacolul include păpusi, costume, muzică şi dansuri.
Masa festivă de Crăciun este completă, doar dacă conține tradiționala carne de porc prăjită, curcanul copt la cuptor, maiosul şi cozonacul cu nuci.
Kriva Palanka, Macedonia: De Crăciun se mănâncă “pâine cu bănuți”
În Kriva Palanka toate sărbătorile se celebrează pe stil vechi. Astfel, Crăciunul se sărbătorește pe 7 ianuarie. În noaptea de ajun, numită Badnik, toți se strâng la casele lor și iau cina (cea mai importantă la această sărbătoare), împreună cu familia. Mâncarea este de post, menținându-se strâns obiceiul de se reține în a mânca alimente de frupt până în ziua de Crăciun. Străzile rămân pustii, iar orașul e învăluit de o liniște adâncă.
Lucrul cel mai important care se întâmplă de Crăciun este frângerea pogacei. Pogacea este o pâine dulce, la fel ca şi cozonacul, de formă rotundă, în interiorul căreia se ascunde un bănuț. Fiecare membru al familiei așteaptă și speră ca în momentul când se taie pogacea, mult râvnitul bănuț să cadă în felia lui. Și asta pentru că se spune că cel căruia i se va nimeri bănuțul va fi fericit tot anul. În Kriva Palanka, oamenii sărbătoresc Anul Nou atât pe 31 decembrie, cât și pe 14 ianuarie, conform Calendarului Macedonian Ortodox (cunoscut şi ca Iulian sau Lunar). Se dau artificii în ziua de 31 decembrie, iar pe 14 ianuarie copiii macedoneni primesc cadouri de la rude.
Copiii umblă din casă în casă cu colinde și așteaptă să primească în schimb mere, nuci, prăjituri, bani și ce s-ar mai găsi pe la casa omului. Sărbătoarea Sfântului Ion sau Boboteaza este caracterizată de o adevărată nebunie.
În Kriva Palanka aceasta este numită Sveti Jovan și e celebrată începând cu ziua de 18 ianuarie. Orașul devine neîncăpător, toți adunându-se la slujba susținută de câțiva preoți.
După terminarea slujbei, momentul mult așteptat de tineri este aruncarea crucii, fiindcă cel care o găsește primul, înnotând prin apa rece, este pomenit de toți localnicii ca eroul anului, în special în acele zile de sărbătoare.
După aducerea crucii la mal, fiecare își continuă sărbătoarea, timp de două-trei zile, astfel toate localurile sunt pline, oamenii fiind ospătați cu rachiu fiert (țuică), vin, langoși, gogoși, prăjiturele și fel de fel de aperitivie.
Monopoli, Italia: Copiii o așteaptă cu nerăbdare pe Befana, pentru a le aduce cadouri
În Italia, celebrarea Crăciunului este străbătută de o notă autentică, unică, în care se împletesc tradițiile pastorale, ritualurile culturale și influența din nordul Europei. În calendarul național al italienilor din Monopoli, ziua de 25 decembrie nu este singura care poartă o semnificație specială în perioada iernii. De-a lungul lunii decembrie, până la începutul lunii ianuarie, se desfășoară o serie de sărbători religioase importante, începând cu opt decembrie, când are loc deschiderea festivităților de iarnă, până pe șase ianuarie, de “Befană”. Pentru unii, 8 decembrie este ziua în care se împodobește bradul și casa. Alții, mai tradiționaliști, așteaptă ajunul Crăciunului.
În Italia, exista o vorbă care spune “Crăciunul cu ai tăi, Paștele cu cine vrei” (Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi), aceasta reprezentând un fel de ordin pentru fiecare membru al familiei. Ajunul Crăciunului este la fel de important ca și sărbătoarea în sine.
Familiile se reunesc la ora cinei şi meniul este alcătuit în special din preparate pe bază de peşte.
Încă de la primele ore ale dimineţii de Crăciun, se pregăteşte prânzul care poate avea şi preparate din carne de porc, dar în cantităţi mici. Pe toată durata sărbătorilor de iarnă, pe mesele italienilor vor fi permanent coşuri cu fructe uscate (migdale, smochine, prune) dar şi nuci, alune, arahide care se oferă oaspeţilor. Pentru că vremea nu permite plimbări lungi, italienii preferă să îşi petreacă serile în casă jucând cărţi sau tombola de Crăciun, un joc de hazard, care poate avea ca premiu bani sau obiecte.
Nu lipsesc dulciurile specifice, ca biscuiţii cu simbolurile Crăciunului, “il torrone”, dar şi cozonacii numiţi “panettone” sau “pandoro”. În Monopoli, cadourile sunt aduse de Sfânta Lucia, pe data de 6 ianuarie, dată sfântă în care Befana, bătrâna vrăjitoare va trece pe la fiecare casă.
Îmbrăcată în negru și cu pantofi rupți în picioare, ea se deplasează pe mătură și împarte dulciuri copiilor cuminți și cărbuni celor neascultători. Copiii își lasă, în general, șosetele într-un colț al casei pentru a primi cadouri.
Orleans, Franta: “Crèches” devine locul central de sărbătorire a Crăciunului
În Franța, sărbătorile de iarnă reprezintă perioada reuniunii familiei și a generozității marcată de daruri și dulciuri pentru copii, cadouri pentru cei sărmani, liturghia de la miezul nopții și de revelion. Cei din Orleans dau o atenție deosebită decorațiunilor, un rol major îl are Bradul lui Noel (Sapin de Noel), care împodobește casele, străzile, birourile și fabricile în cel mai frumos mod posibil. Un element care readuce feeria sarbătorilor este piața de Crăciun, cabane decorate pe potrivă, oferă jucării, produse de artă, obiecte decorative. Copiii primesc cadouri pe 6 decembrie, de ziua Sfântul Nicolae, în loc de Crăciun (25 decembrie), iar adulţii îşi fac unii altora cadouri în ultima zi a anului.
Fiecare regiune franceză își are propriile tradiții culinare legate de Crăciun. Pentru orașul Orleans sunt caracteristice felurile de mâncare din curcan, clapon, găină sau cu budincă albă. Din deserturile tradiționale nu lipsesc: “Butucul lui Noel” (La Buche de Noe, constă dintr-o prăjitură lunguiață din ciocolată cu castane), “Prăjitura regilor”.Un alt aspect important al Crăciunului din Orleans constă în “Crèche”, scene zugrăvind momente din nașterea mântuitorului, în care este amplasată Sfânta familie alături de micii sfinți și care este expusă în biserici și în case.
Pentru a da un ultim tușeu scenelor din “crèche”, copii le ornează cu mușchi, pietricele și crenguțe de brad. Atunci când se aprind lumânările, “crèches” devine locul central de sărbătorire al Crăciunului.
Copii se adună în jurul lor și cântă colinde până în ziua de Epifanie. Tradiția franceză cere ca în această zi, de Epifanie, familiile să se reunească și să mănânce împreună o prăjitură regală. În această prăjitură este ascunsă o figurină, iar cel în felia căruia i se va nimeri figurina respectivă, va deveni rege. După ce i se pune pe cap o coroana din carton aurit, norocosul își alege regina, sau viceversa.
Epifania are loc în fiecare an la 6 ianuarie, dar tăierea prăjiturii poate avea loc pe tot parcursul primei luni a anului.
Corint, Grecia: Gospodarul casei sparge o rodie în dimineața zilei de Anul Nou
Atunci când în Corint se pomenește despre sărbătorile de iarnă este vorba despre obiceiurile și tradițiile cuprinzând Crăciunul (25 decembrie), Anul Nou (1 ianuarie) și Epifania (Boboteaza, 6 ianuarie). În fiecare zi, un membru al familiei stropește casa cu apă sfințită, pentru a fi feriți de ”Killantzaroi“ (spirite rele, care iau formă de spiriduși). Se crede că aceștia vin din centrul Pamântului, intră în case prin șeminee și odată ajunși, fac tot felul de răutați: călăresc pe spatele oamenilor, sting focul, leagă cozile cailor și acresc laptele.
Pentru a-i îndepărta, tăciunii trebuie să fie aprinși zi şi noapte în timpul celor 12 zile de sărbătoare. Totuși, în fiecare familie, de la Crăciun, până la Bobotează, în casă se păstrează o creangă de măslin înfiptă într-o pâine specială, de forma unei cruci, se pregătesc bunătăți tradiționale, prăjituri şi plăcinte cu diferite însemne, de la vultur (simbolul Bizanțului), până la palma gospodinei imprimată în aluat (ca semn al binecuvântării divine). Cea mai veche traditie este prepararea purcelului, care se fezandează în ajunul Crăciunului. Carnea lui este felul principal de mâncare pe masa de sărbători.
În noaptea Anului Nou se mai sărbătorește și ziua unui sfânt îndrăgit de tot poporul – Sfântul Vasile, care este considerat de greci Moș Crăciun. În cinstea lui, se pregătește o prăjitură specială, care îi poartă numele, Vasilopita.
În ea se ascunde o mică monedă de argint înainte de a se introduce în cuptor. În noaptea de Anul Nou, la masa de sărbătoare, aceasta se taie felii: persoana în a cărei felie este găsită moneda este considerată norocoasă și plină de succes de-a lungul întregului an care ur-mează.
În momentul festiv al tăierii Vasilopitei se păstrează un ritual deosebit. Prima felie este destinată lui Iisus Hristos sau Sfântului Vasile. În continuare, fiecare membru al familiei va primi câte o felie în ordinea vârstei (chiar si persoanele care nu sunt prezente). Dacă moneda se află în prima felie tăiată, cu ea se cumpără o candelă de la biserică și se aprinde în fața iconostasului, iar dacă moneda se află în felia unui membru al familiei care nu este prezent, cu aceasta se cumpără o lumânare, care se aprinde în cinstea Sfântului Vasile. Tot în dimineața zilei de Anul Nou, familia merge la biserică pentru Sfânta Liturghie.
Capul familiei trebuie să poarte cu el o rodie și să facă în așa fel încât să intre primul în casă, să arunce rodia, pentru a o sparge și să spună simultan: „Cu sănătate, fericire și bucurie în Anul Nou și câte semințe are rodia, atât de multe lire să avem în buzunar tot anul”. În perioada Postului Mare, majoritatea copiilor merg la vânătoarea de păsări, pentru a avea ce pune pe masa de Crăciun. Un alt obicei specific orașului Corint este ca în dimineața de Anul Nou, fiica-adolescentă trebuie să aștepte familia de la biserică, cu un platou cu toate felurile de mâncare tradițională: chifle, prajituri cu miere (melomakarona), biscuiți-corăbioare (kourabiedes).
Cele douăsprezece zile de sărbătoare se încheie cu ziua Bobotezei sau Botezului Domnului care reprezintă Lumina pe care Iisus Hristos o aduce lumii. În această zi, în fiecare oraș, după sfințirea apei, mitropolitul sau preotul aruncă o cruce în apă. Cei curajoși, care nu se tem de apa rece, se aruncă în apă pentru a o scoate. Fericitul care reușeste acest lucru va merge din casă în casă până seara pentru a transmite oamenilor binecuvantarea acestei sărbători.
In ajunul Bobotezei în Corint, cât și în alte regiuni ale Greciei, se organizează carnavaluri zgomotoase şi vesele (Ragutaria). Participanții se deghizează în costume reprezentând animale de tot felul, își atârnă clopoței și colindă pe străduțele orașelor, cântând colinde satirice, astfel făcând ca tradițiile sărbătorilor de iarnă sa se mențină de la an la an.
Autor: Alexandrina Tîmbur