Dubele răsună în această perioadă în ”Ţara Făgetului” unde tradiţia se păstrează cu sfinţenie la fel ca şi în urmă cu multe decenii.
Dubele răsună în această perioadă în ”Ţara Făgetului” unde tradiţia se păstrează cu sfinţenie la fel ca şi în urmă cu multe decenii. În majoritatea satelor de-aici există grupuri de dubaşi, care colindă din poartă în poartă pentru a vesti sosirea sărbătorilor Crăciunului şi ”Naşterea Domnului”.
Astfel de ritualuri au loc în Băteşti, Româneşti, Begheiu Mic, Tomeşti sau Temereşti. ”O parte din grupuri au colindat şi pe la instituţiile publice din Făget sau Timişoara, iar acum se pregătesc să o ia din casă în casă în localităţile de unde provin. Sunt obiceiuri vechi, care se păstrează şi astăzi”, declara Mihaela Popovici, directorul Casei de Cultură Făget.
Cu toate acestea, cea mai cunoscută formaţie de dubaşi din vestul ţării, cea de la Brăneşti, care a făcut cinste României şi peste hotare, nu mai există. Acesta s-a destrămat în urmă cu trei ani şi nu s-a mai găsit nimeni să reunească seniorii, tinerii şi copiii pentru a bate dubele aşa cum numai ei ştiau.
”Ansamblul a fost apreciat atât în ţară, cât şi în străinătate, în toate apariţiile sale. A cântat cu renumita trupă Phoenix şi a reprezentat România în multe locuri din Europa. Din păcate faima lui a rămas doar amintire”, declara un fost membru al ansamblului.
{jathumbnail off images=”images/!poze_site/Decembrie_2011/22_dec/dubasi.jpg”}