Grădiniţele şi creşele particulare sunt asaltate de părinţi, chiar dacă se plătesc taxe, datorită condiţiile superioare oferite faţă de cele din sistemul de stat. De la acestă regulă nu face excepţie nici Lugojul, unde funcţionează trei grădiniţe particulare.
Grădiniţele şi creşele particulare sunt asaltate de părinţi, chiar dacă se plătesc taxe, datorită condiţiile superioare oferite faţă de cele din sistemul de stat. De la acestă regulă nu face excepţie nici Lugojul, unde funcţionează trei grădiniţe particulare.
Grădiniţa „Copiii Harului” este un exemplu în acest sens. „După ce am terminat Facultatea în America, am revenit la Lugoj cu ideea acestei grădiniţe, iar solicitările au depăşit orice aşteptări. În 2008, când ne-am mutat în noul sediu, aveam 30 de copii înscrişi, iar acum sunt peste 260. Practic, numărul de copii s-a dublat în fiecare an. Este o mare provocare, pentru că, de la an la an, schimbăm logistica, facem angajări etc. Noi avem atât învăţământ preşcolar, cât şi şcolar – clasele I-IV. Suntem o instituţie de învăţământ creştină, dar primim copii de orice confesiuni. 70% din copiii noştri sunt ortodocşi, restul fiind baptişti, evanghelici. Avem şi trei copii musulmani”, precizează Emanuel Olariu, managerul instituţiei.
Cererea este atât de mare, încât listele de aşteptare se completează cu un an înainte. „Faţă de anul trecut, avem 50 de copii în plus. Începem activitatea în septembrie şi deja în octombrie-noiembrie avem grupele completate pentru anii viitori”, spune Emanuel Olariu. Un avantaj căutat de părinţi este faptul că, încă de la 3 ani, copiii învaţă limba engleză, câte o oră pe săptămână. Instituţia are 20 de cadre didactice. Celor doi angajaţi americani li s-a adăugat Rebecca Brady o tânără profesoară din Atlanta – Georgia, care va preda engleza timp de un an.
Taxele sunt de 165 de lei în regim de program scurt (pînă la ora 12), plus încă 65 lei pentru programul prelungit, până la 17. La acestea se adaugă 8 lei pe zi masa copilului, compusă din mic dejun, prânz şi gustare. Grădiniţa „Copiii Harului” şi Şcoala Creştină „Harul” funcţionează în regim de ONG non-profit. Părinţii contribuie cu 60-65% din cheltuieli, restul fiind acoperite de Biserica „Harul” şi de sponsori.
Grădiniţa particulară „Isakiny” de pe strada Episcop Bălan, inaugurată în toamna anului trecut, are deja 52 de copii înscrişi în trei grupe (2-3, 3-4 şi 5-6 ani), iar o a patra grupă este în formare. Directoarea Mihaela Marcu spune că „anul trecut am început activitatea, pornind de la cinci copii, iar acum cererile sunt foarte multe. Părinţii sunt atraşi de sistemul de predare bilingv – română şi engleză, dar şi de faptul că avem trei educatori cu pregătire în psihologie şi experienţe de 3-5 ani în sistemul privat de învăţământ. Din fericire, spaţiile sunt generoase şi permit extinderea”.
Taxa este de 300 de lei pentru programul normal, până la ora 13 şi de 350 lei, pentru programul prelungit – până la 17.30. În preţ sunt incluse trei mese pe zi.
Grădiniţa Greco-Catolică ce funcţionează în clădirea Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj este cea mai veche instituţie particulară de acest gen din oraş. Cererea de locuri ar putea crea şi aici o nouă grupă de copii, având în vedere că în prezent grupa mică şi cea mijlocie sunt comasate. „Anul acesta, în octombrie, împlinim 18 ani de funcţionare, cu foarte bune aprecieri din partea Inspectoratului Şcolar. Avem două grupe cu un total de 43 de copii, de toate confesiunile. Personalul calificat este asigurat de surorile de caritate din Ordinul Sfânta Ioana Antida”, ne-a declarat sora Monica, una dintre educatoare.
Taxa este de 60 de lei pe lună şi a rămas neschimbată de mult timp. Alături de centrul social din cartierul Mondialul Bocşei, grădiniţa face din Fundaţia Surorilor de Caritate „Ioana Antida de Touret”. Grădiniţa Greco-Catolică este cunoscută în oraş şi sub numele de „Grădiniţa italiană”. Părinţii sunt atraşi de faptul că micuţii pot învăţa această limbă de la surorile italiene. Un alt avantaj este că se oferă transport gratuit celor 20 de copii din Cartierul „Mondialul Bocşei” care învaţă aici.