Coaceţi unul sau două blaturi de mălai după următoarea reţetă:
Opăriţi jumătate de kilogram (pentru fiecare blat) de mălai grisat, cu 1 litru de lapte fierbinte, amestecaţi bine pentru răcire, adăugaţi 400 de grame de făină albă de patiserie, 50 de grame de drojdie, jumătate de pachet de unt, o lingură de zahăr, una de sare şi puţin ulei de măsline.
Frământaţi o cocă puţin mai fluidă pe care o turnaţi în forma de copt detaşabilă, unsă în prealabil cu unt.
Coaceţi la 200 de grade timp de 40 de minute.
Lăsaţi blaturile să se răcească, apoi tăiaţi-le în două transversal.
Acum cremele:
1 Frecaţi o jumătate de kilogram de telemea rasă cu un pachet de unt, adăugaţi boia dulce şi boia iute, cubuleţe de jambon, potriviţi gustul cu piper şi cimbru.
2. Frecaţi un sfert de kilogram de brânză proaspătă de vacă cu un păhărel se smântână, mâsline tocate foarte fin, cubuleţe mici de ardei gras, asezonaţi cu piper, sare, busuioc uscat.
3. Frecaţi un sfert de kilogram de brânză proaspătă de vacă, cu un sfert de kilogram de telemea, adăugaţi caşcaval ras, ciupercuţe din conservă bine stoarse şi tăiate mărunt, nuci sau arahide pisate, rucola tocată, ardei iute din belşug, asezonaţi cu piper alb, sare şi capere tocate.
Umpleţi blaturile clădindu-le unele peste altele, cu un strat generos de pastete, iar deasupra faceţi o glazură din frişcă bătută cu sare, piper alb şi doar puţin oregano.
Tăvăliţi sâmburi de nucă şi alune prin ulei de măsline amestecat cu boia, cimbru, sare şi piper şi ornaţi cu ele tortul. Mai puteţi face floricele şi ornamente din legume marinate în oţet ( sfeclă, ardei kapia, castraveţi, arpagic) după fantezie şi îndemânare.
Aperitivul este unul grozav, la fiecare chef unde se găsea pe masă, era bătaie pe el şi niciodată nu era îndeajuns.
Dacă doriţi ceva şi mai special, puteţi adăuga în aluatul fluid, înainte de a-l turna în formă, cubuleţe de mezeluri afumate (jambon, costiţă, cărnaţi) prăjite întâi la tigaie şi stoarse de grăsime, cubuleţe de caşcaval şi măsline fără sâmburi.
Hai, la treabă fârtaţi!!!