Legumele Și zarzavaturile sunt considerate ca fiind principala sursă de vitamine și minerale care, alături de fructe, contribuie la aportul zilnic al carbohidraților și al fibrelor alimentare.
De asemenea, legumele și vegetalele conțin cantități importante de carotenoizi și agenți fitoprotectori (substanțe ce au un rol de prevenție a neoplaziilor, bolilor cardiovasculare sau pierderii vederii legată de vârstă).
Unele legume conțin proteine: fasolea (faseolina), mazărea (legumelina) și soia (glicina). Legumele sunt sărace în grăsimi și lipsite de colesterol.
De asemenea, au un conținut crescut de apă. În concluzie, legumele constituie alimente cu valoare nutrițională mare.
Ingrediente
– 500 gr ciuperci proaspete,
– 1 ceapă,
– 1 morcov,
– 1 ardei gras,
– 5 linguri ulei,
– 5 linguri bulion,
– sare și piper după gust,
– 200 ml apă,
– pătrunjel proaspăt.
Mod de preparare
Ciupercile le spălăm de impurități și le tăiem în felii potrivite. Ceapa se taie mărunt, morcovul și ardeiul le tăiem cubulețe.
Într-o tigaie se pune uleiul la încins și se adaugă ciupercile. Le prăjim ușor câteva minute apoi le scoatem cu o paletă.
În grăsimea rămasă se călește: ceapa, morcovul și ardeiul. Adăugăm bulionul, apa , ciupercile si acoperim tigaia.
Lăsăm să fiarbă la foc mic până legumele sunt fierte. Se amestecă din când în când.
Când tocănița este gata se adaugă sare și piper după gust.
Tocănița se servește cu pătrunjel verde tăiat mărunt.