Localitatea Tomești, aflată la circa 50 de kilometri de Lugoj, a fost gazda, pe parcursul a zece zile, a unei interesante tabere de predare a dansurilor populare bănățene unor tineri din Ungaria.
De peste un deceniu această tabără de vară are ca principal scop păstrarea și prezentarea tradițiilor și obiceiurilor românești din Banat și transmiterea acestora comunităților românești de peste hotare.
Perioada în care s-a desfășurat frumoasa activitate de vacanță a fost cuprinsă între 2 și 12 iulie.
La acțiune a participat o delegație de 34 de pesoane din localitățile maghiare cu comunități românești Pocsaj, Aletea, Bedeu, Cenad, Chitighaz, Gyula, Leucushaz, Săcal. Tabără a ajuns la ediția cu numărul 12 și se înscrie în cadrul relațiilor de înfrățire dintre Tomești și Pocsaj.
“Este o tabără de vară care se organizează, din 2008, de când Tomeștiul s-a înfrățit cu Pocsaj, din Ungaria. De atunci tabăra s-a desfășurat, putem spune anual, doar în 2020 am fost nevoiți să întrerupem această acțiune, din cauza pandemiei. Anul acesta au fost prezenți 30 de dansatori, care au învățat dansurile noastre bănățene de la cunoscutul instructor coregraf Victor Jighereanu, de la ansamblul Voinicelul din Giroc . Pe parcursul șederii la noi, oaspeții au mai vizitat lacul Surduc, drumul nou asfaltat Transluncani, care se întinde pe o lungime de 4,5 km și au urcat până la altitudinea de 1000 de metri, la pasul Tăul Ursului, care se află la limita între județele Timiș și Caraș-Severin. Tabăra face parte dintr-o reală și frumoasă colaborare cu comunitățile românești din Ungaria. Ei ne vizitează în fiecare an și la Nedeea Românilor de Pretutindeni, pe care administrația locală împreună cu Consilul Local din Tomești o organizează anual în august, dar și la concertul din Peștera de la Românești, care se desfășoară în octombrie. Bineînțeles, aceste două manifestări nu au avut loc anul trecut. La rândul nostru, noi participăm în fiecare an la manifestările importante din Pacsaj și comunitățile românești de-a lungul graniței. Este vorba despre un festival gastronomic ce are loc în septembrie, un festival de datini și obiceiuri de familie desfășurat în aprilie și un festival de datini și obiceiuri de Crăciun, unde noi participăm și cu ansamblul de dubași”, a explicat Sergiu Muntean, viceprimarul Comunei Tomești.
Tabăra de la Tomești a avut sprijinul autorităților județene.
“Acțiunea a fost confinanțată de Consiliul Județean Timiș, care a fost reprezentat de Adela Popa. Alături de dansatori la Tomești au venit Gyorgy Kozma-președintele Autoguvernării Românilor de la Gyula, Gheorghe Grosz -președintele Asociației Culturale a Românilor din Chitighaz, coregraf al ansamblului Doina Bihorului de la Pocsaj și coregraf al școlilor românești de la Cenad la Debretin, Corina Sebastyen-jurnalistă la Cronica Românească din Gyula”, a precizat Vasile Stănilă referent cultural la Primăria Tomești.
În ultimii ani, Tomeștiul aflat la poalele de nord-vest ale Munților Poiana Ruscă a atras investiții importante prin care s-au dezvoltat o serie de facilități și atracții recreative și turistice, fiind totodată modernizată întreaga rețea de drumuri, astfel încât accesul spre aceste puncte de interes se poate foarte ușor.