Junior Achievement România în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, Colegiul Tehnic ”Azur” Timişoara,
Junior Achievement România în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, Colegiul Tehnic ”Azur” Timişoara,Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timişoara, Incubatorul de Afaceri Software Timişoara, Radio România Timişoara şi Agenţia Mots organizează în 4 mai 2012 evenimentul “Job Shadow – Parteneri pentru o zi”.
Job Shadow este un parteneriat internaţional între comunitatea de afaceri şi mediul educaţional, destinat facilitării accesului elevilor la un loc de muncă. Programul, aflat la a zecea ediţie în România, se desfăşoară în 11 ţări din Europa, în SUA, Canada, Hong Kong şi Japonia. Prin participarea la program, elevii petrec câteva ore în „umbra” unui profesionist dintr-o companie sau instituţie, având posibilitatea să înveţe mai multe despre activităţile, îndatoririle şi responsabilităţile de la locul de muncă. Programul încearcă să ofere tinerilor răspunsuri la întrebările: „Ce vreau să devin după ce termin şcoala? Care este cel mai potrivit loc de muncă pentru mine?”, iar companiilor la întrebările: „Cum vor fi viitorii angajaţi? Cu ce cunoştinţe pleacă din şcoală? Ce aşteptări au tinerii de la viitoarea lor carieră?”
Ediţiile “Job Shadow” 2010 şi 2011 la Timişoara au fost un adevărat succes şi au avut cea mai mare amploare din ţară. La prima ediţie, peste 600 de elevi au descoperit ce presupun meseriile preferate, iar la cea de-a doua ediţie peste 750 de elevi. Anul acesta 1014 elevi, nerăbdători să îşi aleagă cariera potrivită, vor fi pentru o zi “umbra” profesioniştilor din peste 100 de companii şi instituţii partenere. Elevii sunt sprijiniţi de profesorii din 30 de instituţii de învăţământ din judeţul Timiş. „Proiectul a început în primele zile ale lunii martie. După înscrierea şcolilor, elevii au dat câteva teste de abilităţi şi competenţe – probe scrise şi au optat fiecare pentru domeniile spre care vor să se orienteze în carieră. Apoi, în cadrul Săptămânii Şcoala Altfel, elevii au parcurs diverse acţiuni pregătitoare, cum ar fi întocmirea unui CV, unei scrisori de intenţie, pregătirea unui interviu de angajare şi informarea asupra unor meserii mai puţin cunoscute din domeniul marketing, publicitate, IT. Această pregătire a durat între 6 şi 10 ore pentru fiecre elev.”, ne-a declarat prof. ing. Camelia Moţ, coordonator local Shadow Job Timişoara – 2012.
Colegiul Naţional Coriolan Brediceanu este singura instituţie de învăţământ lugojeană care s-a înscris în acest proiect. Vineri, 40 de elevi ai Colegiului vor face deplasarea la Timişoara, însoţiţi de profesoarele Daniela Popovici şi Daniela Oncica. Pentru bredicenişti, cele mai „vânate” posturi au fost, în ordine, cele din medicină, IT, domeniile economic – audit, marketing, management-contabilitate şi jurnalism. „Noi participăm pentru prima dată la această acţiune, dar în anii anteriori, am organizat pe plan local acţiuni similare, elevii noştri participând timp de o zi la activităţile desfăşurate la Spitalul municipal sau la firme precum Honeywell, care ne-au primit foarte bine. Noi am avut înscrişi iniţial 80 de elevi din clasele a XI-a şi a XII-a, dar din cauza simulărilor care au loc în această perioadă, vor merge la Timişoara doar 40. Consider acţiunea ca fiind foarte utilă – una e să le vorbeşti copiilor despre orientarea profesională dela actedră, şi alta este ca ei să participe pe viu, alături de angajaţi, într-o zi normală de lucru”, spune prof. Maria Păcurar, director adjunct al Colegiului Naţional „Coriolan Brediceanu”.