Direcția Generală a Finanțelor Publice Timiș a depășit planul de încasări pe anul în curs, cu o lună de închiderea anului fiscal. Potrivit șefului DGFP Timiș, planul ANF a fost depășit în Timiș cu aproximativ 5 la sută. „Am încasat în acest an 2,7 miliarde lei, ceea ce reprezintă o depășire cu 5,07 la sută a programului de încasări repartizat de ANAF”, a arătat șeful DGFP Timiș, Constantin Tudor.
La cele 2,7 miliarde de lei, se aduagă 1,6 miliarde de lei, plățile celor 87 de mari contribuabili din Timiș, care varsă banii direct la București prin Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili. „Dacă adunăm cele 2,7 miliarde de lei cu 1,6 miliarde ale marilor contribuabili rezultă o contribuție de aproxiamativ un miliard de euro”, a mai declarat Constantin Tudor, potrivit căruia este posibil ca începând cu luna iulie a anului viitor marii contribuabili să achite dările către bugetul de stat la Direcția Generală a Finanțelor Publice.
În privința banilor care s-au întors în Timiș sub diferite forme, șeful DGFP Timiș a declarat că din cele 4,3 miliarde de lei contribuții ale județului s-au întors cel puțin două miliarde. „Din situația pe care o avem noi au venit aproxiamtiv 1,6 miliarde de lei pentru învățământ, pentru ajutoare, pentru echilibrarea bugetelor la primării. Situația nu este exactă pentru că așa cum este organizată acum, activitatea trezoreriei ține de regiune, dar bani vin în județul Timiș”, a mai declarat șeful DGFP. Acesta a spus că din estimările sale, din contribuia de 4,3 miliarde de lei, județul Timiș a primit cel puțin două miliarde de lei.
E un mit fără acoperire. Timișul a primit înapoi de la bugetul de stat MAI MULT decât a contribuit. De obicei, plângăreții UITĂ (?!) să ia în calcul și ce primesc direct cele 4 universități de stat (peste 1,5 miliarde de lei) sau instituțiile deconcentrate cu sediul în Timișoara, deși atunci când calculează ce dă Timișul la buget adună și taxele adunate de la acestea. Altele sunt județele defavorizate – vezi Carașul, spre exemplu.