Proiectul Timişoara – Capitală Culturală Europeană 2021 a făcut un important pas înainte. Ministerul Culturii a anunţat recent lista finalistelor aprobate de Ministerul Culturii pentru competiţia Capitală Culturală Europeană 2021.
După experienţa extraordinară a Sibiului, care a profitat din plin de titlul de Capitală Culturală Europeană în 2007, competiţia pentru adjucarea acestui statut de un oraş românesc în 2021 este acerbă. Conform comunicatului Ministerului Culturii, de la finele lui octombrie, în cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană au mai rămas 14 orașe, şi anume: Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timişoara și Târgu Mureş.
”Susţin cauza Timişoarei ca viitoare Capitală Culturală Europeană, printr-un lobby care foloseşte argumente istorice. Acest lucru ar fi foarte benefic şi pentru Lugoj printr-o conexiune, dată fiind apropierea de Timişoara. Să nu uităm că de statutul Sibiului din 2007 au beneficiat nu numai oraşe învecinate, ca Cisnădie, ci şi mai îndepărtate, ca Alba Iulia. La fel ar fi Lugojul sau Aradul în cazul Timişoarei”, spune prof. dr. Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă din Timişoara, lugojean de origine.
De altfel, statutul de Capitală Europeană al Timişoarei va fi reprezentativ şi benefic pentru o zonă mult mai extinsă, care cuprinde Aradul, Vârşeţul, Szegedul, chiar Belgradul. Printre argumente se numără multi – şi interculturalitatea, precum şi faptul că Timişoara e singurul oraş din ţară cu trei teatre de stat în trei limbi diferite: româna, maghiara şi germana.
Printre susţinătorii Timişoarei ca şi Capitală Culturală Europeană în 2021 se numără europarlamentarul Cristian Buşoi şi personalităţi culturale de prim rang, precum Ioan Hollender, directorul Operei de Stat din Viena şi scriitoarea Hertha Muller, laureată a Premiului Nobel pentru literatură.
”Toţi vor beneficia, pot spune chiar că scăpăm de sărăcie dacă realizăm acest lucru, iar când spun sărăcie mă refer la viaţa asta plină de probleme. Ideea este că trebuie să îndrăznim mai mult, pentru că putem mult mai mult” – ne spunea la începutul campaniei dr. Neumann, dând ca exemplu notorietatea crescută de care Sibiul a beneficiat pe plan internaţional şi care a dus la relansarea spectaculoasă a industriei turismului din zonă: numărul turiştilor care au vizitat Sibiul pe parcursul anului 2007 s-a dublat faţă de 2006 şi s-a triplat faţă de 2005.