Într-una dintre cele şase gospodării care mai sunt locuite în acest moment în satul Spata, şi-au găsit adăpostul două familii care se ocupă cu creşterea oilor, cea a Mariei Dogariu şi a ginerelui Gheorghe Step.
Într-una dintre cele şase gospodării care mai sunt locuite în acest moment în satul Spata, şi-au găsit adăpostul două familii care se ocupă cu creşterea oilor, cea a Mariei Dogariu şi a ginerelui Gheorghe Step.
De loc de prin judeţul Sibiu, la Spata au găsit posibilitatea de a-şi continua munca pe care o prestează de generaţii întregi, având la ora actuală cel mai mare număr de oi, aproximativ 1.000, dintre cei care practică această meserie la Spata.
„Dacă ai cine să lucreze, nu este greu. Dacă ai oameni, nu este nicio problemă de ţinut atâtea oi. Iar noi avem, nu ne putem plânge”.
La aşa un număr mare de oi, şi producţia este destul de ridicată. „Pe lună producem, în funcţie şi de timp, cam 150 de butoaie de brânză, atâtea au ieşit anul trecut. Anul acesta, din cauza secetei, doar vreo 110”, ne-a mai spus Maria Dogaru.
Tinând cont că într-un butoi intră cam 50-60 de kilograme de brânză, este normal să apară problema comercializării ei, cu atât mai mult cu cât pentru vânzare se produce numai telemeaua. Dar tinerii din familie au găsit soluţia. Una îndrăzneaţă, dar reuşită ţinând cont de piaţa mare de desfacere pe care a intrat.
„Au deschis un magazin pentru brânzeturi la Bucureşti şi ne vindem propria marfă. Este un spaţiu închiriat, dar ne descurcăm. Singurul inconvenient este că fiica mea împreună cu soţul ei stau două săptămâni la Bucureşti şi două aici”, ne-a explicat Maria Dogaru.
În ziua trecerii noastre prin Spata, cei tineri erau la Bucureşti, unde doresc să vândă cât mai multă telemea de oaie de Spata, ţinând cont că ei consideră că nu cer un preţ prea ridicat, de 20 de lei pe kilogram. Acasă au lăsat doar semnele dorinţei de stabilire definitivă în Spata, construcţia începută a unei noi case.