Avându-l drept amfitrion pe Cătălin Ştefănescu (cu preocupări complexe, de la adaptări de texte pentru scenă la critica teatrală, publicistică în presa scrisă şi on-line dar şi titular al longevivei emisiuni Garantat 100% ca excelent şi pertinent intervievator), emisiunea difuzată la TVR 2 sub genericul ”Teatrul nostru de acasă” (girată de regizorul Dominic Dembovski) a dăruit o nesperată bucurie iubitorilor de teatru tv din toate generaţiile.
Am avut plăcuta surpriză să constat că toate decupajele ilustrative alese au făcut parte din spectacole de primă mână, pe care am avut prilejul să le urmărim în premieră şi reluare la serile de teatru: de la Caragiale şi Delavrancea la Cehov şi Ilsen ori de la Dumitru Solomon la Adrian Dohotaru.
Toţi invitaţii din platou: regizorul Alexa Visarion, teleasta Lucia Hossu Longin şi actorii Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Maia Morgerstern, Mircea Albulescu, Emilia Popescu şi Marcel Iureş au pledat sincer, autentic, convingător pentru menţinerea şi dezvoltarea proiectului de teatru de televiziune, susţinut de o ilustră tradiţie şi de creatori de marcă (regizori ca Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Andrei Şerban, David Esrig, Radu Penciulescu, Petre Sava Băleanu, Eugen Tudoran, Constantin Dicu, Dan Necşulea ori Silviu Jicman). Numai un post naţional TV are menirea şi trebuie să găsească mijloacele financiare (pentru că despre resursele artistice nu ne facem griji), pentru a menţine constanţa unui gen cu priză la public şi în special acela lipsit de şansa de a putea viziona live un spectacol în sala de teatru. TVR poate suplini cu brio aceste dramatice şi frustrante carenţe, programând titluri din dramaturgia românească şi universală, texte inedite clasice şi contemporane în abordări creative, novatoare, pe gustul şi înţelesul diferitelor generaţii de telespectatori! S-a început cumva timid în 2013, realizatorii afirmând că deţin peste 15.000 de minute de înregistări şi promit că vor fi la fel de tenace în a-şi susţine programele pe termen lung. Teatrul Tv este o altă alcătuire estetică decât un serial Tv, o telenovelă, o miniserie (toate aflate în zodia filmului) dar continuă să aibă spre cinstea lor mulţi adepţi.
*A revenit pe sticlă Andreea Marin, suavă şi serafică, apelând la arsenalul verificat din repertoriul de ”zână bună”, filmând în miniparadisul de la ea de acasă, prezentându-ni-l din nou pe chipeşul său partener de viaţă, Tuncay Ozturk, chiropractor şi fizioterapeut şi propunând în cele 40 de minute săptămânale ”Preţuieşte viaţa” un show de lifestyle, regândire armonioasă a valorilor fundamentale ale existenţei umane pe toate palierele sale. Aşteptam o oarecare împrospătare stilistică a discursului care păstrează un pic prea mult din acel tip de adresabilitate ”metaforică” cu tentă de basm contemporan, fie el şi realist. Dar probabil că este mai complicată implementarea unui alt tip de discurs aspiraţional motivaţional.
La ”Agentul VIP”, Andreea Marin mărturisea că se va implica mai mult în viitor în producţiile de televiziune; poate că ar fi mai potrivit să găsească un alt gen de prezentare pentru a conferi proiectului său, absolut stimabil şi benefic în materie de pluriconsiliere o altă imagine de impact şi un alt tip de tonus pentru a nu lăsa impresia unei obositoare repetitivităţi. Ar da o preţioasă dovadă de generozitate, lansând pe piaţa media alte chipuri, alt suflu, alt tip de empatie.
*Dan Capatos a imaginat un nou serial cu patimile Israelei şi ale lui Liviu, agitatul său consort, punând în scenă conflictul actual dintre un cuplu care după nouă ani de mariaj, cu bune şi cu rele (şi cu o impresionantă diferenţă de vârstă de 30 de ani) şi-ar dori să se separe la notar, divorţul fiind acceptat de Israela numai după un prealabil partaj ”ca la carte”, pentru a nu rămâne ”agăţaţi” în proceduri juridice birocratice. De ce au acceptat să se producă pe micul ecran cei doi cândva părelnici fericiţi însurăţei este şi nu o enigmă.
Nu credem că au primat onorariile (dacă au fost oferite), ci o pornire irepresibilă de defulare publică după un an şi ceva de dispute conjugale consumate strict în intimitatea căminului.
La controversele iscate (potenţate şi de pronunţatul ”apetit” pentru alcool al colericului Liviu) au asistat şi emis păreri diverse psihologul Nicoleta Vascan, parapsihologul Lucian Iordănescu şi polivalenta Carmen Hara (binenţeles, fiecare în ediţii separate ale showului), conluzia parţială la care s-a ajuns, constatată de moderator fiind că, din stricta perspectivă a părţilor exhibarea suferinţelor şi a neîmplinirilor mai mult au adâncit şi răscolit răni vechi, decât să aducă limpeziri ori măcar reconcilieri civilizate.
Dacă obiectivele de rating au fost atinse cumva cinic, cele în planul trăirilor umane au fost total ratate. Până la urmă furiile şi tristeţile nu sunt deloc distractive!