La încheierea Festivalului Internațional de Teatru, directorul Casei de Cultură ”Traian Grozăvescu”, domnul Ilie Petrovici, ne-a declarat:
”Realitatea de zi cu zi dă tonul și ne provoacă să identificăm soluții inovative, atractive pentru public. Acțiunile din culisele organizării unui festival trebuie bazate pe aspecte concrete, statistici și recomandări ale specialiștilor din domeniu, pentru ca la sfârșitul acestor zile ropotul de aplauze și energia creată să dureze o vreme în comunitate. Barometrul de consum cultural 2022, lansat de Institutul Național pentru Cercetare şi Formare Culturală, semnalează scăderea participării la spectacolele de teatru şi vizionarea de filme la cinematograf faţă de anul 2019, iar Lugojul nu face notă discordantă, din păcate. Recomandările aceluiași studiu sunt ca organizatorii și decidenții să aleagă evenimente în care să promoveze multidisciplinaritatea, cât și parteneriatele cultural – educaționale sau cultural – recreative și turistice. Lugojul este privilegiat să vină cu o tradiție culturală de excepție și, în plus, în patrimoniul orașului să fie una dintre cele mai frumoase săli de teatru, aș îndrăzni să spun, din țară. Anul acesta Festivalul de teatru ajuns la a XV-a ediție, a înglobat diferite tipuri de activități și a adus pentru prima dată, sub cupola unui eveniment toate cele 4 formații istorice ale urbei – Trupa de teatru Traian Grozăvescu, Ansamblul Lugojana, Corul Ion Vidu și Cenaclul literar ”Anotimpuri”. În același timp, trupele de teatru prezente au arătat că, și după ani de pauză parteneriatele continuă, chiar dacă în unele cazuri echipele s-au schimbat. Pe lângă teatrele partenere din țară (Medgidia, Caracal, Brasov, Roman, Mediaș) ne-am bucurat de prezenta unor vechi prieteni – trupa de teatru din Perigliali -, care au facut publicului lugojean un dar de prețuire incontestabil – au jucat o piesă în care majoritatea replicilor au fost în limba română. De asemenea ne-am bucurat și de prezenta unor noi prieteni – trupa de teatru de la Vârșet, care au adus în scenă un spectacol inovativ, tineresc”.
Directorul Casei de Cultură adaugă că:
”pe lângă piesele de teatru, atât actorii prezenți cât și spectatorii, au putut participa la workshopuri pline de energie și informații prețioase, lansări de carte, expoziție de pictură și concerte. Totodată, clădirea teatrului a fost nu doar vie prin prezența noastră la spectacole, ci a prins viață prin jocul de lumini, muzica ce te invita să poftești în foaier, și efervescența creată de activitățile din jur. Toate aceste aspecte au contribuit la magia acestui festival”.
Echipa organizatoare mulțumește fiecărui actor ce a urcat pe scenă, fiecărui spectator, fiecărui om care, măcar pentru o clipă, a pășit în foaierul teatrului în aceste zile.