Administraţia municipiului Lugoj a început o campanie împotriva lugojenilor care îşi abandonează proprietăţile, indiferent că este vorba despre clădiri sau terenurii.
Aspectul neplăcut al unor imobile dărăpănate sau a terenurilor invadate de vegetaţie şi gunoaie, au determinat şefii administraţiei locale să solicite Poliţiei Locale o verificare a acestora, iar serviciului de specialitate din Primărie să trimită somaţii către proprietari.
Exemplele în teren sunt suficient de multe, iar aspectul locurilor este deplorabil.
„Sunt suficient de multe locuri care nu arată aşa cum ar trebui în oraş şi de aceea trebuie să luăm măsuri. Este păcat ca noi să ne dorim un oraş aspectuos, iar altora să nu le pese de proprietăţile pe care le au, să nu şi le igienizeze sau reabiliteze” a afirmat primarul Francisc Boldea.
Pe strada Timişoarei, considerată ca fiind cea mai importantă arteră de tranzitare a municipiului, tronează cunoscuta fundaţie a unui bloc, relicvă rămasă din perioada comunistă.
Acelaşi mastodont din beton îl putem găsi şi în spatele Sălii de Sport „Ioan Kunst Ghermănescu”.
Ambele fundaţii sunt adăpost foarte bun pentru câinii fără stăpân sau oameni ai străzii, unul din aceştia generând un incendiu spectaculos în incinta fundaţiei de pe strada Timişoarei.
Una dintre cele mai impunătoare construcţii abandonate se află lângă pasarela pietonală „Leucuţa”, o clădire galben albastră cu mai multe nivele, care la un moment dat a fost renovată de cineva, apoi dată uitării.
Acum ea este hotelul de lux al boschetarilor.
Dar cea mai supărătoare privirii, dintre toate cele amintite, este casa incendiată tot de pe str. Timişoarei, situată exact „la şosea”.
Pe lângă zidurile afumate, interiorul este un adevărat focar de infecţie.
Un alt teren, situat la intrarea dinspre Caransebeş, are chiar şi o pancardă cu scop de reclamă, pe care scrie destul de mare de câţi mii de metri pătraţi de buruieni şi gunoaie au parte locuitorii din zonă.
Administraţia lugojeană a identificat 14 astfel de locaţii, iar proprietarii au fost atenţionaţi să-şi igienizeze locul.
Edilul locali în vedere ca pe viitor să treacă de la atenţionări, la sancţionarea acestora şi poate nu ar fi de neglijat ideea introducerii unei „taxe pe paragină”, după modelul altor administraţii locale.
Spre exemplu, încă de anul trecut, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a propus consilierilor o mărire a impozitului cu 20% pentru cei care nu îşi îngrijesc proprietăţiile, dar măsura nu a întrunit votul aleşilor pe considerentul că nu are cadru legal.
Există şi oraşe care au implementat această taxă, municipiul Giurgiu descoperind cadrul legal prin care tarifele să fie majorate.