Consilierul local Marius Martinescu şi-a exprimat nemulţumirea faţă de facturile ”Salprest”, prin care se cere, pe lângă plata colectării, şi plata depozitării de deşeuri pe lunile ianuarie şi februarie.
Martinescu susţine că, deşi nu există cadru legal pentru această facturare, societatea ”Retim” (operatorul deponeului de la Ghizela) a remis o factură societăţii de salubrizare ”Salprest” în care cerea plata unor sume pentru depozitarea deşeurilor.
”Mircea Ghera, directorul Salprest, introduce această factură în Consiliul de Administraţie (CA) întrunit în 17 februarie şi emite Hotărârea nr.5, prin care CA aprobă plata şi modul de calcul pentru sumele facturate la nivel de Lugoj. S-a aprobat calculul pentru factura lunii ianuarie, apoi modalitatea de calcul a fost transferată şi la luna februarie. Au rezultat sume incluse la tarif de 11,72 lei/mc în ianuarie şi 12,03 lei/mc în februarie”, spune Martinescu.
Consilierul independent spune că astfel s-a dat drumul unei duble ilegalităţi: ”Salprest” ia banii de la populaţie şi apoi plăteşte mai departe către ”Retim”.
”Prin OUG publicat în Monitorul Oficial la 21 decembrie 2016 se spune că de la 1 ianuarie proprietarii sau administratorii de depozite au obligaţia să plătească o taxă de mediu, de 80 lei / tonă pentru depozitare. Legea obligă pe administratorul deponeului să achite această taxă. Contribuţia de 80 lei / tonă nu poate fi introdusă în tariful societăţilor de salubrizare (n.r. – Salprest, în cazul nostru). Deci, există act normativ care spune că taxa ce revine administratorilor de deponee nu poate fi transferată societăţilor de salubritate, nici parţial, nici integral”, a declarat Martinescu.
El a adăugat că, împreună cu consilierul Liviu Brînduşoni, va face o cerere către societatea ”Salprest” pentru a stopa emiterea de facturi către populaţie şi restituirea sumelor eventual încasate în urma facturării.
”Dacă CA nu va respecta legea, vom acţiona în contencios, pentru că legea e clară şi tariful perceput de Salprest nu are niciun fel de bază legală. Un tarif cu plata populaţiei ar trebui anterior analizat şi aprobat în Consiliul Local, pentru că e o taxă impusă persoanelor fizice şi juridice, iar Consiliul este acţionar majoritar al Salprest. Pe de altă parte, Retim este operatorul deponeului de la Ghizela, desemnat prin contract de Consiliul Judeţean Timiş, şi nu cred că preşedintele CJT, Călin Dobra, nu ştia de această situaţie”, a concluzionat Martinescu.
În replică, primarul Francisc Boldea spune că ”diferența de plată, pe persoană, este între 1,30 și 1,60 lei pe lună. Este o taxă de mediu cerută de Uniunea Europeană, pentru a ne obliga să reducem volumul de gunoi și să îl selectăm în pubele separate. E o taxă care nu are nimic comun cu Salprest-ul sau cu Lugojul. Cum să spui la o lege că nu ești de acord cu ea, cum să o aprobi în consiliu?”.
Cu toate acestea, Boldea admite că rata de colectare în aceste pubele separate este foarte mică la nivel de Lugoj, ca și în întreaga țară.
Primarul Francisc Boldea iar e pe langa subiect si pe langa lege, desi reprezinta municipiul Lugoj in Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Deseuri Timis. Din aceasta pozitie ar fi trebuit sa stie ca Uniunea Europeana ii obliga pe administratorii deponeelor sa plateasca aceasta taxa, nicidecum pe operatorii de salubritate, in cauza Salprest SA Lugoj sau pe cetatenii Lugojului! Poate se consulta cu domnul Dobra si afla si domnia sa, cum stau lucrurile in realitate si ce ilegalitate a comis Consiliul de Administratie al societatii Salprest, pe care chiar PSD l-a votat la indicatiile edilului sef!