Toţi miniştrii educaţiei de după 1989 – toţi, fără excepţie – au ţinut parcă să confirme titlul unei piese interpretate pe vremuri de trupa ”Sarmalele Reci” – ”Ţara te vrea prost”. De la Ecaterina Andronescu, starul universitar al social democraţilor, denumită la vremea ministeriatelor domniei sale Ambramburica, pentru fenomenala abilitate de a uita ce a promis şi a modifica modificările şi până la mai sofisticatul liberal Andrei Marga (despre care se spunea că ”a dus învăţământul românesc cu targa”) – toţi aceşti miniştri au acţionat cu sârg în direcţia ”Ţara te vrea prost”.
Având la activ cazuri gen Cristian Adomniţei, ministrul care nu ştia câte stele sunt pe steagul călăuzitor spre mari victorii al Uniunii Europene (demnitarul plimbat prin străinătăţuri credea că sunt 15, spre deosebire de copiii unei şcoli generale din Brăila care ştiau, corect, că sunt 12), nici nu e de mirare!
Dincolo de teatrul absurd al schimbărilor de dragul schimbării şi al incoerenţei acestora, toţi mai marii învăţământului de după 1989 vor fi judecaţi după fapte, iar faptele converg în aceeaşi direcţie, aceea a demolării unui sistem. Iar urmările se simt în fiecare şcoală generală, liceu sau universitate, vina fiind dată tot pe dascălul de rând. Formarea unei gândiri ordonate şi acumularea unui patrimoniu personal numit îndeobşte cultură generală, o adevărată zestre intelectuală pentru viaţă, sunt pilonii nevăzuţi ai învăţământului care au deja toporul înfipt la rădăcină, în urma ”curajoaselor” propuneri scornite recent sub ministeriatul lui Adrian Curaj. Odată cu exilarea limbii latine din gimnaziu şi diminuarea orelor de istorie şi limba română, se pare că tendinţa demolatoare a depăşit limitele.
De acord cu academicianul Solomon Marcus, care semnala că ”programa şcolară actuală abundă în lucruri plictisitoare şi nesemnificative”, dar care aprecia latina ca ”ingredient esenţial al culturii, limbii, istoriei românilor”.
De altfel, cel mai de seamă for intelectual al ţării, Academia Română, se arată foarte îngrijorată de propunerile formulate. ”Academia Română a luat act cu îngrijorare de propunerile formulate (…). Subiectul major care îngrijorează mediul academic şi care se regăseşte la nivelul tuturor celor trei variante, nelăsând nicio posibilitate de opţiune profesorilor, este reducerea numărului de ore, până la dispariţia din programă, la discipline fundamentale de studiu, menite să formeze atât cultura generală, cât şi conştiinţa istorică şi identitară a noilor generaţii.
Astfel, măsurile propuse de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei anunţă: dispariţia singurei ore de limba latină în gimnaziu, la clasa a VIII-a, amputarea unei ore de limba şi literatura română la clasele a V-a şi a VI-a şi diminuarea drastică a numărului de ore de istorie, oricum insuficiente în urma reducerilor impuse de ultimul plan-cadru din 2001.
Semnalăm că toate cele trei domenii de studiu vitregite de actuala propunere sunt materii cu un puternic caracter identitar, contribuind împreună la dezvoltarea conştiinţei naţionale, europene şi umaniste a tinerei generaţii. Studiul limbii latine, limbii şi literaturii române şi istoriei (naţionale şi universale) oferă copiilor repere existenţiale, orientându-i ca cetăţeni ce aparţin unui popor european, vorbitori ai unei limbi de origine latină, înrudită cu alte câteva limbi europene descendente din acelaşi trunchi comun, purtători ai unor valori culturale şi etnice care s-au aflat întotdeauna în deplin respect şi armonie cu valorile altor popoare”. Pe cine deranjează aceste valori?
Trebuia să vină Academia să spună aceste lucruri pe care orice om de bun simţ le ştie? Va ţine cineva de la Minister cont de ele? Ori ţara are nevoie într-adevăr de proşti, şi atunci putem rade liniştit tot ceea ce este de la patru clase primare în sus!