Mănăstirea “Sfânta Treime“ de la Pereu, în apropierea Lugojului, aflată pe o derivaţie a drumului care leagă satele Măguri şi Cireşu, invită duminică, 13 septembrie, pe toți credincioșii la Sfântul Maslu.
Pregătirile religioase, destinate acestui eveniment, încep din prima parte a zilei cu Sfânta Liturghie după care, de la orele 16, va fi oficiat maslul de către un sobor de preoţi.
Maslul este slujba în care, prin rugăciunile preoţilor şi prin ungerea cu untdelemn sfinţit, se împărtăşeşte creştinilor bolnavi harul vindecării de bolile sufleteşti şi trupeşti, precum şi iertarea de păcate.
Lăcaşul de cult a fost construit deceniul trecut şi a devenit unul dintre cele mai frumoase aşezăminte mo¬nahale din zona de est a judeţului.
Sfântul aşezământ este unul dintre cele mai tinere edificii monahale din cuprinsul Mitropoliei Ortodoxe a Banatului, ceea ce nu-i puţin lucru, dacă avem în vedere că în această parte a ţării s-au ridicat ori reactivat, în ultimele două decenii, pe măsura fervoarei religioase de după semicentenarul de ateism oficial, peste 25 de schituri şi mănăstiri, întemeierea sa petrecându-se în anii 2004-2005, din iniţiativa părintelui Petru Rosoca.
Mănăstirea poartă şi numele locului în care se află, Pereu, după cea a unei vremelnice aşezări de ruteni maramureşeni, care s-au aşezat în vatra multisecularului sat românesc Cireşu în anii imediat următori celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru a se dispersa însă în mai puţin de o generaţie, către satele propriu-zise din vecinătate sau oraşul Lugoj.
”Pereu” nu este altceva decât forma în grai bănăţean a cuvântului românesc ”pârâu”…
Din Lugoj şi până în locul respectiv sunt şapte kilometri, prin satul Tapia.