Căpşunile sunt singurele fructe cu seminţele în exterior.
O singură căpşună are în jur de 200 de seminţe. Nu este de mirare că una din ele îţi rămâne între dinţi.
Căpşunile nu sunt fructe de pădure adevărate ca afinele sau strugurii.
Tehnic, un fruct de pădure are seminţele în interior. Şi, mai tehnic, botaniştii consideră că fiecare sămânţă are propriul sau fruct.
Căpşunile fac parte din familia rozelor.
Dacă te vei apropia de o plantă, îţi vei da seama că, miros la fel de dulce cum le este şi gustul.
Planta este perenă
Asta înseamnă că dacă plantezi una acum, ea va răsări mai mulţi ani la rând. Poate că nu vor face fructe imediat, însă odată şi odată vor rodi. Rămân productive până la cinci ani.
Belgienii au un muzeu al căpşunii.
La magazinul de la Muzeul Căpşunii poţi cumpără orice, de la gem de căpşuni până la bere de căpşuni.
Românii credeau că aceste fructe au puteri vindecătoare.
Românii erau de părere că fructele de căpşună pot vindeca de la depresie până la febră, pietre la rinichi, respiraţie urât mirositoare şi dureri în gât.
Sexul şi căpşunile
În Franţa se spune că ele sunt un afrodiziac şi sunt servite tinerilor căsătoriţi la micul-dejun sub forma unei supe cremoase.
Căpşunile reduc riscul dezvoltării bolilor de inimă şi anumite tipuri de cancer.
Au conţinut scăzut de calorii şi conţinut bogat în vitamine cum ar fi: vitamina C, B6, K, fibre, acid folic, potasiu şi amino acizi.
Conţin niveluri ridicate de nitraţi
Se crede că persoanele care consumă căpşuni înainte de a face sport au o mai mare anduranţă şi ard mai multe calorii.
Ingrediente supă rece de căpşuni
500 gr capsuni
250 ml vin sec (roşu sau rose)
150 ml apă
3 linguri zahăr
1 plic zahăr vanilat
2-3 frunze mentă
Pentru servit
felii de căpşuni
bezele
îngheţată de vanilie
Porţii: 4
Preparare supă rece de căpşuni
Se pune la fiert vinul (am folosit rose), apa şi zahărul.
Se aduce la fierbere şi din acel moment se ţine pe foc 5 minute.
* se poate folosi şi vin demi-sec sau dulce, dar atunci trebuie să adaptaţi cantitatea de zahăr.
** în varianta pentru copii, vinul se poate înlocui cu apă sau suc de portocale.
Căpşunile curăţate de codiţe şi tăiate în două sau patru, se pun în vinul fierbinte. Se stinge focul şi se acoperă cu un capac. Se lasă să stea 10 minute.
Se adaugă menta şi se mixează totul cu blenderul. Se trece supa obţinută printr-o sită fină. Ce rămâne în sită (puţină pulpă cu sâmburi) se aruncă.
Se pune supă în frigider. Dacă vă grăbiţi se poate ţine o vreme la congelator ca să grăbiţi răcirea.
La servire: se pun felii de căpşuni proaspete în farfurie şi se presară cu câteva bezele sfărâmate. Se aşează o bezea deasupra.
Se toarnă supa rece în jur. Când e foarte cald, se poate pune un glob de îngheţată în centru, în locul bezelei.