Ingrediente (4 porții)
- 100 ml smântână
- 2 cartofi
- 2 cepe
- 6 căpăţâni de usturoi
- 1-2 ţelină
- 1 linguriță cimbru
- sare
- piper
Preparare
Se curăţă cartofii, ceapa, ţelina şi usturoiul. Se pun la fiert în 2 litri de apă, împreună cu cimbrul şi sarea.
Când legumele s-au fiert bine, se adaugă usturoiul şi se lasă să fiarbă cam 6-7 minute.
Usturoiul se ţine la fiert mai mult timp, pentru ca aroma lui să devină discretă.
Trei sferturi din smântâna se dizolvă cu zeamă din oală.
Supa împreună cu legumele fierte se pasează foarte bine cu un blender, iar când se transformă în cremă, se adaugă smântâna.
Se pune în boluri, asezonată cu o linguriţă de smântână, câţiva stropi de ulei de măsline, ardei roşu dulce şi piper măcinat pe deasupra. Se serveşte cu pâine prăjită.