În perioada 15 noiembrie-15 decembrie anul curent, Centrul Medical Darlife din Lugoj desfăşoară o campanie de informare a pacienţilor, având ca obiective principale prevenţia şi combaterea alergiei la acarieni.
În perioada 15 noiembrie-15 decembrie anul curent, Centrul Medical Darlife din Lugoj desfăşoară o campanie de informare a pacienţilor, având ca obiective principale prevenţia şi combaterea alergiei la acarieni.
Acarienii sunt insecte mici, uneori microscopice, înrudite cu păianjenii, care trăiesc în praful din casă şi se hrănesc cu scuame de pe corpul uman şi cu diverse particule organice. Mediile propice de dezvoltare a creaturilor sunt în general locurile calde şi umede, precum aşternuturile, mochetele, perdelele şi draperiile. Aceştia sunt responsabili de o serie de boli, precum alergia la praf, astm, conjunctivite şi dermatite.
„Pentru a veni în sprijinul pacienţilor alergici, Centrul Medical Darlife vă oferă în perioada 15 noiembrie–15 decembrie testare cutanată la acarieni gratuită în cadrul consultaţiei alergologice. Alergia la acarieni poate crea un discomfort deosebit manifestat prin strănut, mâncărimi, nas înfundat, secretii nazale, ochi înroşiţi, lăcrimare excesivă, tuse seacă sau dificultăti la respiraţie. Aceste simptome se aseamănă foarte bine cu cele ale unor simple răceli, boli specifice sezonului în care ne aflăm. În situaţia în care ele persistă pentru o perioadă mai lungă de timp, este indicat să consultaţi un medic alergolog, deoarece este foarte posibil să fi dezvoltat o formă de alergie”, a declarat pentru Redeşteptarea dr. Luminiţa Cernescu, medic specialist alergologie şi imunologie clinică la Clinica Darlife din Lugoj.
Specialistul alergolog este singurul care poate stabili cu precizie diagnosticul de alergie, pe baza unor teste cutanate specifice.
„Medicul alergolog ne va da o serie de sfaturi utile de reducere a expunerii la acarieni în scopul îmbunătăţirii simptomatologiei. De asemenea, el ne poate ajuta să controlăm boala prin stabilirea unei terapii farmacologice bazată pe medicamente antialergice, antiinflamatoare etc. Ceea ce trebuie să ştim, însă, este faptul că singura măsură terapeutică, ce influenţează evoluţia naturală şi progresia alergiei la acarieni este imunoterapia cu vaccinuri specifice pentru a ne desensibiliza la aceşti alergeni”, a mai adăugat dr. Luminiţa Cernescu.
Puteţi reduce numărul acarienilor, dar şi eventualele complicaţii respectând următoarele măsuri: eliminaţi pe cât posibil sursele de umezeală din casă, schimbaţi săptămânal aşternuturile de pat, ştergeţi praful din locuinţă, o dată la două zile, aerisiţi în fiecare zi casa şi încercaţi să menţineţi o temperatură nu foarte ridicată.