Copiii din centrele de plasament simt singurătatea în fiecare zi. Nici dulciurile, nici jucăriile nu le pot aduce familiile înapoi. Dar există un cadou ce le poate vindeca sufletele rănite și anume atenţia, ascultarea și înţelegerea oamenilor din jur.
Programul educațional ”Ajungem MARI” dă startul unei campanii de recrutare de voluntari care să aibă grijă de copiii abandonați la care nu ajunge nimeni din Lugoj, Găvojdia și Nădrag.
”Lucrăm în special cu copii din centre de plasament de stat, copii care au suferit traume în urma instituționalizării, a abandonului sau a separării de familii. Copiii sunt minunați și au un potențial pe care deseori nu îl cunosc. Ei merg la școli normale sau speciale și din păcate, din cauza mediului din care provin și al poveștilor lor de viață, nivelul de cunoștințe al multor copii este mai scăzut decât al colegilor de aceeași vârstă. Mulţi dintre ei au traume greu de gestionat fără ajutor specializat, traume care le afectează viaţa de zi cu zi şi le diminuează şansele la un viitor echilibrat şi împlinit. Foarte puţini dintre ei ajung la consiliere psihologică și psihoterapie, iar majoritatea intervențiilor sunt realizate în situații de criză, nu ca prevenție”, transmit reprezentanții programului ”Ajungem MARI”.
Voluntarii ar urma să își petreacă trei ore pe săptămână cu copiii, în format fizic, oferindu-le ajutor la teme, meditații, șansa la o viață normală și viitor.
Aceștia vor trece printr-un proces iniţial de selecţie şi pregătire necesar pentru toţi cei care ajung să lucreze cu copiii instituţionalizaţi.
Nu se dau teste de cultură generală, dar sunt etape menite să ajute în procesul de selecție a oamenilor potriviţi, care înţeleg angajamentul și sunt decişi să le fie alături copiilor pe termen lung.
Un modul de voluntariat durează opt luni, iar la finalul acestuia voluntarii pot alege să continue munca alături de copiii instituționalizați.
”Dacă în unele zone ale țării, Ajungem MARI reușește să recruteze mai ușor voluntari pentru copiii instituționalizați, în altele, printre care orașele mai mici, dar și Capitala, copiii trăiesc adevărate drame. Aici sunt mult prea puţini voluntari pentru câţi copii abandonați ar avea nevoie de sprijin. Ajungem MARI caută suflete pentru copiii abandonați la care nu ajunge nimeni din Capitală și județele Botoșani, Brașov, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mehedinți, Sibiu și Timiș”, au mai comunicat reprezentanții programului.
Oricine dorește să se alăture poate aplica în programul de voluntariat până pe 31 martie pe https://www.ajungemmari.ro.
Testarea psihologică, interviul şi trainingul vor avea loc imediat după această dată.
”Ajungem MARI” este programul Asociaţiei Lindenfeld ce susţine pe termen lung educaţia copiilor şi tinerilor din centre de plasament şi medii defavorizate.