Autorităţile locale au în atenţie mai multe construcţii multietajate care dau semne de uzură.
Alerta a fost dată la începerea lucrărilor de izolare a blocurilor din cartierele oraşului.
Atunci au început expertizările la blocurile planificate pentru reabilitare termică. Până în prezent, din cele 580 de blocuri, cât există în Lugoj, în jur de 300 de astfel de construcţii, din toate cartierele din oraş, au fost verificate la partea de rezistenţă.
„Expertizările tehnice au urmărit în special partea de structură de la blocurile propuse pentru anvelopare termică. Nu puteam începe lucrările de reabilitare a blocurilor dacă nu se făcea această verificare pentru a vedea, aşa cum este normal, starea fizică a fiecărei construcţii”, a precizat Francisc Boldea, primarul municipiului.
Controalele au scos la iveală mai multe deplasări ale unor construcţii pe amplasamentele pe care se află şi mai multe defecte la partea de etanşeitatea a monolitului din care sunt făcute fundaţiile.
„Avem în atenţie 10 blocuri atât din Lugojul român cât şi din Lugojul german. Sunt ceva probleme la structurile de rezistenţă, dar încă nu sunt grave”, a explicat Francisc Boldea.
Acesta nu a nominalizat exact clădirile în cauză, epntru a nu creea disconfort celor care stau acolo, însă blocurile nominalizate se află în cartierul Micro III şi pe Splaiul Coşbuc.
Situaţia nu este foarte gravă, clădirile respective neavând nevoie de celebra bulină roşie, însă există probabilitatea ca în viitorul apropiat să aibă nevoie de intervenţii în ceea ce înseamnă întărirea structurii de rezistenţă.
Şubrezirea blocurilor are şi o cauză umană, deliberată. De mai mulţi ani proprietarii de apartamente au început să-şi modifice apartamentarea interioară, după propria imaginaţie, dar a fără a cere în cele mai multe cazuri aprobările necesare, astfel că prin lucrările efectuate au fost slăbite sau chiar demolate unele elemente de rezistenţă.
Lipsa de reacţie a autorităţilor a dus la o propagarea a modificărilor din apartamente.
„Din datele transmise de la Biroul Urbanism, în 2015 nu s-a depus nici o solicitare pentru eliberarea autorizaţiilor de modificare în apartamente”, a comunicat Angelica Rus, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Lugoj.
Trebuie precizat că dacă lucrările afectează structura de rezistenţă a clădirii aveţi nevoie de autorizaţie, altfel riscaţi amenzi de până la 100.000 lei.
Primăria Lugoj nu a acordat în ultimii ani nici o amendă pentru modificări ale locuinţelor, dar asta nu înseamnă că respectivele modificări structurale ale apartamentelor nu a u fost operate.
Doar că, fie din comoditate, fie din lipsă de personal, nimeni nu verifică acest lucru!