Consiliul Județean Timiș face un prim pas în combaterea ambroziei. Instituția a lansat o aplicație în sprijinul cetățenilor.
Sezonul ambroziei a început odată cu vara, iar ploile abundente din luna anterioară au făcut ca planta să se înmulțească peste media de anul trecut. Persoanele alergice au de suferit odată cu răspândirea polenului ambroziei, astfel încât se impun măsuri urgente.
Consiliul Județean Timiș vine în sprijinul cetățenilor cu o nouă măsură pentru combaterea ambroziei. În cadrul programului OcroTim, împreună cu profesorul universitar Carmen Bunu Panaitescu, de la Oncogen, prorectorul Isidora Radulov și decanul Florin Imbrea, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului ”Regele Mihai I Al României” din Timişoara, a fost lansată o platformă online prin care oamenii pot trimite sesizări cu privire la buruiană direct către CJT. Cei interesați pot accesa aplicația la adresa stopambrozie.cjtimis.ro, dar și pe site-ul Consiliului Județean Timiș.
Mod de utilizare facil
Platforma Stop Ambrozie permite încărcarea fotografiilor și este ușor de folosit.
”Sesizarea va fi trimisă către Consiliul Județean la responsabilii de mediu. În acel moment veți fi notificați că ați trimis această sesizare, responsabilii de mediu de la nivelul CJT vor identifica locația, având apoi mai multe posibilități. Dacă este domeniu public al județului Timiș vor notifica societatea Consiliului Județean. Chiar miercuri, 8 iulie, în plenul CJT am alocat o sumă considerabilă, de 500.000 de lei, pentru ca această societate să poată să intervină pe domeniul public al județului. Dacă este domeniu public al UAT-urilor din județul Timiș vom notifica primăriile și vom monitoriza pentru a interveni în regim de urgență. Dacă sunt domenii private, notificăm și primăriile, și proprietarii privați, pentru că aceștia au obligația să-și întrețină terenurile și să respecte condițiile de mediu și de sănătate publică la nivelul județului Timiș”, a declarat Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.
Ambrozia crește nestingherită și la Lugoj
Municipalitatea lugojeană a început deja să trimită notificări proprietarilor de terenuri pe care a fost identificată ambrozia. Planta a apărut anul acesta în zone noi, fiind prezentă din abundență pe Splaiul Coriolan Brediceanu din oraș, dar și în locurile deja cunoscute: la periferia orașului, de-a lungul căii ferate și pe terenurile neîngrijite.
”An de an avem problema asta, mai ales pe malul Timișului, care aparține de Apele Române și pe canalele ANIF. Acestea sunt poate cele mai problematice zone, dar din păcate măsuri nu i-am văzut să ia și suntem legați de mâini, pentru că Serviciul Public Sere şi Zone Verzi nu poate interveni unde nu e terenul Primăriei Lugoj. Este o aberație, dar așa e legea. Încercăm să tăiem ce se află pe domeniul public și sper ca și restul să o facă, în special Apele Române, ANIF și CFR”, precizează Cristian Galescu, viceprimarul Lugojului.
Tot ce pot spera locuitorii urbei este ca municipalitatea să identifice de această dată în timp util terenurile infestate de ambrozie. Anul trecut, din nefericire, buruiana a devenit vizibilă și pentru Primăria Lugoj abia la final de sezon, în luna septembrie.