Grecia este cunoscută pentru locurile încărcate de istorie, motiv pentru care a fost întotdeauna o destinaţie adorată de turişti.
Un alt avantaj al grecilor sunt preparatele culinare precum shaorma grecească sau salata cu bucăţi mari de brânză feta, asezonată cu un strop de ulei de măsline.
Rădăcinile bucătăriei greceşti s-au format în casele oamenilor.
Grecia este o ţară agrară, iar gospodinele au găsit metode inventive pentru a utiliza fiecare produs de sezon.
Cele mai importante ingrediente de pe teritoriul Greciei sunt seminţele, legumele, vegetalele, uleiul de măsline, produsele lactate, peştele şi fructele de mare.
Mâncarea grecească „urmăreşte” sezoanele. Gospodinele pur şi simplu nu gătesc anumite legume dacă nu este sezonul lor.
Anumite preparate se consumă numai la ocazii speciale, Magiritas, o supă din miel şi tarta cu ouă şi lămâi, se consumă doar de sărbătoarea Good Saturday, porcul de Crăciun şi Anul Nou, iar peştele la mesele solemne de după o înmormântare.
Stifado este o mâncare tipic grecească, plină de arome puternice şi foarte consistentă. Poate fi servită şi împreună cu garnituri de legume fierte (cartofi, păstăi, ciuperci) dar în tavernele greceşti din toată lumea se serveşte simplă.
Ceapa, care rămâne întreagă şi sosul consistent şi picant dau o savoare deosebită. Se poate înlocui carnea de vită cu cea de porc, pui sau diferite fructe de mare dar reţeta originală, cea grecească, se face cu carne de vită.
Vinul roşu, sec este indicat pentru a acompania aceasta reţetă.
Ingrediente:
- 1,5 kg carne de vită macră,
- 1 kg cepe mijlocii, alungite, care nu sunt iuţi
- 250 g roşii pasate sau bulion
- 100 ml vin roşu,
- 3 căţei de usturoi,
- *6 linguri ulei de măsline,
- 2 linguri bulion de roşii,
- 2-4 linguri oţet roşu de vin,
- 4 linguri pătrunjel tocat,
- sare, piper,
- 3 foi de dafin,
- câte 1/2 linguriţă/e de nucşoară măcinată,
- câteva cuişoare,
- chimen.
Mod de preparare:
Se spală carnea, se zvântă şi se taie în cubuleţe mici, de circa 2-3 cm lăţime. Se curaţă usturoiul şi se toacă mărunt. Se pune uleiul de măsline să se încingă într-o oală.
Se pun pe rând bucăţile de carne să se prăjească, învârtind cu o lingură, ca să se rumenească pe toate părţile. Se sărează, se piperează, se scoate carnea afară.
Usturoiul tocat, frunzele de dafin, nucşoara, cuişoarele şi chimenul se pun în grăsimea rămasă şi se călesc. Se pune înapoi carnea prăjită, bulionul de roşii (pasta) şi se amestecă bine.
Se adaugă oţetul şi se lasă să dea câteva clocote, vreme de 3 minute. Se adaugă 1/2 l apă amestecată cu roşiile pasate (lichidul trebuie să acopere puţin carnea).
Se pune vinul, se gustă de sare, se pune la fiert cu capac, pe flacără mică, vreme de 1 oră. Se opăresc cepele (întregi, în coaja) cu apă clocotită şi se lasă să se infuzeze un minut.
Se aruncă apă şi se clătesc cu altă apă, rece.
Se scot cepele din coji prin presare. Cepele întregi se pun în mâncare şi se mai lasă să fiarbă 1 oră, pe foc mic.
La final, se adaugă pătrunjelul tocat. După gust, se poate presăra pe mâncare brânză picantă, pecorino sau parmiggiano.
inca un pic si isi maninca grecii rahatul ca intra in faliment