Noua staţie de epurare a oraşului Făget, aflată în construcţie, crează probleme localnicilor care au terenurile agricole în imediata ei vecinătate. La fiecare ploaie mai puternică, aceasta refulează şi inundă cu tot felul de mizerii culturile, pe suprafeţe apreciabile.
Cel mai afectat de toată această situaţie este făgeţeanul Marius Lupulescu, care deţine în perimetrul respectiv 2.900 de metri pătraţi de teren.
În această primăvară, omul şi-a cultivat acolo cartofi, ceapă şi fasole, însă şi-a văzut compromisă toată munca, după ploile de la începutul acestei luni.
Apele reziduale din reţea au avut puterea să îndepărteze capacele de pe gurile de canal şi să formeze pe pământul omului o adevărată baltă.
„Noua reţea de canalizare, care face legătura cu oraşul, a fost introdusă pe lângă terenul meu. Este realizată prost, fiind sub nivel, şi de-aici vin şi problemele. Nu este prima dată când se întâmplă lucrul acesta. După fiecare ploaie mai serioasă apar necazurile! Terenul mi s-a umplut de fecale şi alte mizerii, iar mirosul era insuportabil. Am cultivat acolo fasole, peste 200 de kilograme de cartofi şi mai mult de zece kilograme de arpagic. Toată cultura mi-a fost compromisă”, declara Marius Lupulescu.
Investiţia l-a costat peste 1000 de lei, însă paguba este mult mai mare dacă va fi socotită la toamnă, când agricultorul se gândea că va scoate în jur de o tonă şi jumătate de cartofi şi câteva sute de kilograme de ceapă.
„Am pierdut banii investiţi în această primăvară, dar apar alte cheltuieli la toamnă. Trăgeam nădejdea să scot 1500 de kilograme de cartofi, care înmulţiţi cu 1, 5 lei kilogramul depăşesc 2000 de lei. Îmi făceam proviziile pentru iarnă. Aşa, voi fi nevoit să cheltui alţi bani. Mă gândesc serios ca pe viitor să nu mai cultiv nimic în perimetrul respectiv”, spunea agricultorul.
Pentru a-şi recupera măcar investiţia din această perioadă, Marius Lupulescu a contactat „Aquatim”-ul, societate care administrează lucrările la staţia de epurare.
Reprezentanţii firmei au spus că vina nu le aparţine, astfel că omul a depus o plângere la Primăria Făget.
„Cei de la Aquatim au spus că există două firme care execută lucrările acolo şi nefiindu-le predată staţia, nu e de competenţa lor să rezolve această problemă. Reprezentanţii celor două societăţi aruncă vina de la unii la alţii, fapt pentru care am depus o plângere la primărie în speranţa că voi primi sprijin din partea autorităţilor locale”, mai declara Marius Lupulescu.
În urma acestei sesizări, edilii locali au trimis în teren o comisie care să facă verificări.
Reprezentanţii administraţiei locale spun că nu au cum să-l ajute pe agricultor, deşi s-a constatat că el are dreptate.
„Cele spuse de om sunt adevărate şi în momentul când sunt ploi mari, reţeaua refulează. Ca instituţie nu avem cum să-l ajutăm. Problemele se vor rezolva în momentul când staţia va fi finalizată şi va deveni funcţională. Sperăm să se întâmple acest lucru până la toamnă”, afirma Vasile Sita, viceprimarul Făgetului.
acest lucru se intampla pentru ca cei care au construit-o, nu au avut un proiect bine intocmit, iar executarea a fost pe masura