În cadrul proiectului transfrontalier pe care Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei” din Lugoj îl are cu cel din Mako (Ungaria), a fost prevăzută o acţiune pentru informarea cetăţenilor despre bolile cardiovasculare, dar şi de promovare a unui stil de viaţă sănătos.
În cadrul proiectului transfrontalier pe care Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei” din Lugoj îl are cu cel din Mako (Ungaria), a fost prevăzută o acţiune pentru informarea cetăţenilor despre bolile cardiovasculare, dar şi de promovare a unui stil de viaţă sănătos. Acţiunea a fost intitulată „Heart Day” – „Ziua Inimii” şi s-a desfăşurat pe 29 septembrie, chiar de Ziua Internaţională a Inimii. Pentru aceasta, instituţiei lugojene i s-a pus la dispoziţie prin proiect suma de 10.000 de euro.
De la camion de screening, la măsurarea tensiunii
Cu aceşti bani, spitalul lugojean trebuia să organizeze un eveniment public de o zi, de mare amploare, având ca obiective principale informarea cetăţenilor despre prevenirea bolilor cardiovasculare şi promovarea unui stil de viaţă sănătos. În cadrul proiectului cu Mako au fost alocaţi bani pentru un camion de screening şi chiar pentru o agenţie care să se ocupe de organizarea evenimentului. De asemenea, au fost prevăzuţi bani şi pentru costurile instrumentelor tehnice, dar şi pentru taxele coordonatorilor şi pentru absolut tot echipamentul necesar unui evenimnt de maximă importanţă pentru comunitate, mai ales că bolile de inimă sunt pe primul loc între bolile cauzatoare de deces în rândul lugojenilor.
Evenimentul organizat de spital a fost însă doar o umbră în contrast cu cele prezentate mai sus. Totul s-a întâmplat în holul Casei de Cultură a Sindicatelor şi la Colegiul Naţional “Iulia Hasdeu”. Aici s-au aflat câteva cadre medicale care le-au luat tensiunea şi le-au măsurat valoarea glicemiei doritorilor. De asemenea, cei care au participat la acţiune, au primit pliante de informare cu privire la bolile de inimă şi combaterea acestora. La acţiune au participat aproximativ 115 persoane.
“În ciuda vremii nefavorabile, aproximativ 115 lugojeni şi-au măsurat duminică, gratuit, tensiunea arterială şi nivelul glicemiei. Nouă persoane au fost depistate cu valori mari ale tensiunii şi patru cu glicemie ridicată, motiv pentru care i-am trimis pe oameni la medicul de familie sau la specialist”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal „Dr. Teodor Andrei” Lugoj, dr. Teodora Mateescu.
S-au cheltuit doar 2.000 de euro!
Din cei 10.000 de euro puşi la dispoziţie din fonduri europene, Spitalul nu a fost în stare să cheltuie decât 2.000 pentru evenimentul amintit. Şi această sumă pare exorbitantă dacă facem un scurt calcul: spitalul a folosit câţiva angajaţi, câteva zeci de bandelete pentru glicemie, aparate de măsurat tensiunea şi spaţiile în care s-a desfăşurat acţiunea.
Reprezentanţii unităţii susţin că banii necheltuiţi nu s-au pierdut şi că vor fi transferaţi la altă secţiune. „Suma rămasă necheltuită din bugetul alocat va fi transferată pe altă linie bugetară a proiectului, în funcţie de necesităţi. Nu vom avea probleme pentru că nu am cheltuit întreaga sumă, deoarece, după cum am spus, o vom putea trasfera şi cu aprobările necesare, banii vor fi folosiţi în funcţie de necesităţile care apar”, explică dr. Teodora Mateescu.
În condiţiile de mai sus, nu este de mirare că managerul Florin Voichescu îşi dă toată silinţa ca bugetul defalcat al proiectului (act cât se poate de public) să nu ajungă pe mâna ziariştilor. Redeşteptarea a cerut acest document în repetate rânduri, împreună cu întreaga documentaţie a proiectului european, însă a fost refuzată de fiecare dată.