Preţul ridicat al protezelor ortopedice a determinat conducerea Spitalului Municipal “Dr. Teodor Andrei” Lugoj (SML) să ceară Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate includerea unităţii lugojene în programul naţional de protezare ortopedică.
Spitalul lugojean nu dispune de resursele necesare decontării acestor proteze.
În documentul adresat d-nei Lavinia Fedoraş, preşedinte –director executiv al CJAS Timiş, se spune că “facem această intervenţie pentru includerea în programul de protezare, începând cu anul 2016, întrucât nu dispunem de resursele financiare necesare decontării materialelor de protezare”.
O proteză de picior ori şold, de exemplu, costă între 1.000 şi 4.000 de lei.
În perioada 2014-2015, în cadrul Compartimentului de ortopedie şi traumatologie al SML au fost efectuate 21 de protezări, iar pe lista de aşteptare a decontării materialelor de protezare, la 25 decembrie 2015, erau înscrişi alţi 14 pacienţi. Doar pentru aceştia, preţurile de protezare se ridică la 50.000 lei.
Sunt şanse mari ca, odată cu includerea unor noi furnizori de servicii medicale pe lista unităţilor de specialitate care implementează programe naţionale de sănătate, să fie inclus şi Spitalul lugojean la capitolul ortopedie – endoprotezare.
Acest lucru se va derula din luna aprilie, după aprobarea metodologiei care va fi publicată în Monitorul Oficial al României. Spitalul Municipal Lugoj îşi va concentra priorităţile, în perioada următoare, pe Compartimentul de Neonatologie.
Următoarea prioritate: Maternitatea din cadrul spitalului lugojean
“Săptămâna trecută s-a solicitat o situaţie de către Ministerul Sănătăţii vizavi de necesarul de incubatoare. S-a luat legătura cu coordonatoarea compartimentului de nou născuţi, dr. Ileana Poclid, şi s-au solicitat trei incubatoare noi. Sperăm să fim cuprinşi în acest program de achiziţionare. Achiziţia se va face de Minister, iar preţul estimativ pe care l-am găsit pe SEAP este în jur de 100.000 de lei, deci investiţia se ridică la 300.000 de lei”, spune ec. Liviuţa Crista, director economic al SML.
Dintre cele şase incubatoare funcţionale aflate în prezent în dotarea secţiei de neonatoplogie a SML, trei au deja un grad de uzură ridicat.
Pe lângă cererea legată de dotare, există în derulare şi proiectul de infrastructură în valoare de 1.650.000 de lei, dintre care s-au alocat deja 500.000 pentru maternitatea din cadrul SML.