Proiectul a fost câştigat în anul 2013 prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 şi a fost finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
În cadrul proiectului au fost făcute următoarele achiziţii: sistem de videoconferinţă – 37.000 lei, ecocardiograf Doppler color: 197.000 lei, Aparat Rx digital – 758.000 lei. Suma cea mai importantă s-a cheltuit pentru reamplasarea C.P.U. şi instalarea unui lift exterior cu două staţii – 1.266.000 lei.
„Aparatura achiziţionată este funcţională, Compartimentul de Primire Urgenţe este operaţional în noua locaţie. Fiind primul proiect de acest gen desfăşurat de către spital, avem satisfacţia că sumele cheltuite au fost verificate şi validate de către inspectorii de la Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră Oradea pentru Graniţa România – Ungaria”, transmite conducerea spitalului printr-un comunicat.
În cadrul proiectului s-au desfăşurat o serie de workshopuri comune între cadrele spitalelor partenere Lugoj şi Mako, s-a cumpărat un sistem de telediagnostic, s-a realizat un filmuleţ de 3.000 de euro pentru prezentarea în şcoli. Alte sume au mai fost prinse în buget pentru publicitate, traduceri, transport etc.
De ce nu s-au cheltuit banii?
Bugetul aprobat în cadrul proiectului a fost în sumă de 756.766 euro. Din aceşti bani, spitalul a reuşit să cheltuie doar 600.000 euro, restul de peste 150.000 de euro au rămas în vistieria europeană nefiind cheltuiţi.
Conducerea susţine că motivul ţine de procesul de achiziţie publică: „Diferenţa aprobată şi necheltuită rezultă din aplicarea legislaţiei privind achiziţiile publice (OUG 34/2006 actualizată)”.
În realitate, există şi motive care ţin de nepăsarea conducătorilor proiectului. Spre exemplu, un caz relatat pe larg de Redeşteptarea la vremea respectivă a fost Ziua Internaţională a Inimii.
În cadrul proiectului, a fost prevăzută o acţiune pentru informarea cetăţenilor despre bolile cardiovasculare, dar şi de promovare a unui stil de viaţă sănătos. Acţiunii de Ziua Internaţională a Inimii (29 septembrie) i s-a pus la dispoziţie, prin proiect, suma de 10.000 de euro.
Cu aceşti bani, spitalul lugojean trebuia să organizeze un eveniment public de o zi, de mare amploare, având ca obiective principale informarea cetăţenilor despre prevenirea bolilor cardiovasculare şi promovarea unui stil de viaţă sănătos.
În buget au fost alocaţi bani pentru un camion de screening şi chiar pentru o agenţie care să se ocupe de organizarea evenimentului.
De asemenea, au fost prevăzuţi bani şi pentru costurile instrumentelor tehnice, dar şi pentru taxele coordonatorilor şi pentru absolut tot echipamentul necesar unui eveniment de maximă importanţă pentru comunitate, mai ales că bolile de inimă sunt pe primul loc între bolile cauzatoare de deces în rândul lugojenilor.
Evenimentul organizat de spital a fost însă doar o umbră în contrast cu cele prezentate mai sus. Totul s-a întâmplat în holul Casei de Cultură a Sindicatelor şi la Colegiul Naţional „Iulia Hasdeu”.
Aici s-au aflat câteva cadre medicale care le-au luat tensiunea şi le-au măsurat valoarea glicemiei doritorilor. Cu Ziua Inimii s-au cheltuit doar 2.800 din cei 10.000 de euro prinşi în buget.
Au ascuns documentele proiectului
Merită menţionat că managerul de proiect a încercat să ţină ascuns bugetul proiectului, tocmai pentru ca opinia publică să nu aibă cunoştinţă despre ce se putea realiza faţă de ce s-a realizat în proiect.
În repetate rânduri, Redeşteptarea a solicitat bugetul fără succes, reuşind să-l obţină de la Guvernul de la Budapesta, unde se află instituţia care coordonează proiectele transfrontaliere România-Ungaria.
Iniţial, perioada de implementare a fost stabilită de la 1 ianuarie 2013 până la 30 iunie 2014. Conducerea Spitalul „Dr. Teodor Andrei” din Lugoj a solicitat autorităţii de management prelungirea termenului de finalizare a proiectului cu încă două luni până la 31 august pe motiv că procesul de achiziţie publică a îngreunat derularea proiectului.
Stilul agresiv al articolului nu-mi place! Cred ca ar trebui sa ne uitam mai bine la ce s-a facut si nu la ce nu s-a facut asa de bine! Cred ca asta e problema managementului proiectului si a celor care aproba sau nu aproba cheltuielile facute pe activitati si achizitii! E un punct + pentru spital, sper sa mai scape de datorii si sa mai auzim de proiecte europene pentru sanatate, educatie, infrastructura in orasul nostru!
Eu vad urmatoarea situatie: spitalul din Lugoj, care oricum ii in buda cu banii si taie din bonurile angajaţilor ca să supravieţuiască, a primit comentariu moderat nişte bani de U.E. ca sa-i cheltuie…doar atâta SĂ-I CHELTUIE pe ce are nevoie. Şi nu a fost în stare! Aştia da oameni capabili! Vai de ei manageri!
dece nu aduceti un R M N si la lugoj–-e greu sa face drumuri de timisoara