Reprezentanţii Spitalului „Dr. Teodor Andrei” din Lugoj au achiziţionat un echipament pentru conferinţe video. Achiziţia s-a făcut prin cumpărare directă de la firma Open Computers S.R.L. din municipiu.
„În primă fază ne vom conecta într-un sistem de teleconferinţe cu partenerii maghiari din proiectul transfrontalier pe care-l derulăm împreună cu cei de la Mako. Ne va folosi la telemedicină şi la consulturile interdisciplinare cu colegii din ţara vecină”, ne-a declarat Mircea Şerpe, directorul medical al unităţii.
Acesta a mai menţionat că pe viitor aparatura va putea fi folosită şi pentru diagnosticarea unor cazuri în colaborare cu alte spitale din ţară, mai ales cu Spitalul Judeţean din Timişoara.
Sistemul este instalat într-o încăpere specială din spital care va fi utilată cu mobilier specific pentru videoconferinţe. Acesta conţine un monitor, o cameră video cu unghi larg care poate fi montată chiar şi pe masa de conferinţe, un microfon ambiental şi modulul prin care se face conexiunea cu participanţii la discuţii. Spitalul din Mako va avea la rândul său un sistem similar.
Conform medicului Mircea Şerpe recent întors de la workshopul de Radiologie din ţara vecină, trendul în Ungaria este ca în radiologie să se renunţe la serviciul de gardă al medicilor. Filmele realizate în sistem digital în diferitele spitale intrate în program ar urma să fie transmise prin acest tip de telemedicină către un singur medic radiolog, care poate face gardă într-un apartament şi care va putea da un răspuns foarte rapid şi precis.
Totuşi, pentru aceasta este nevoie ca aparatele de radiologie să fie digitale, ceea ce maghiarii au deja într-unele spitale.
Spitalul din Lugoj a plătit pentru sistemul video suma de 30.000 de lei.