Ploaia de meteori este vizibilă în perioada 17 iulie – 24 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparţin unui curent (sporadici), şi meteori ce par că vin din constelaţia Perseu
Ploaia de meteori este vizibilă în perioada 17 iulie – 24 august. În această perioadă se pot observa, pe lângă meteorii ce nu aparţin unui curent (sporadici), şi meteori ce par că vin din constelaţia Perseu, fenomen cunoscut sub numele de Perseide.Specialiștii Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” anunță că maximul curentului va veni pe 12 august, între 18 şi 23:45, ora României.
Meteorii sunt particule de praf cosmic, cu un diametru de sub un milimetru, ce ard în atmosfera Pământului la frecarea cu aerul. Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, atunci când trece pe lângă Soare, lasă în urmă o dâră de praf cosmic. Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Cercetările au evidenţiat că în astfel de situaţii s-ar înregistra între 60 şi 100 de stele căzătoare pe oră.
Dacă nu veţi observa Perseidele în noaptea de 12 august, când ar fi maximul curentului meteoric, nu e nicio problemă. În nopţile din jurul acestei date se văd încă foarte mulţi meteori pe oră, iar câţiva pot fi observaţi până spre 24 august, ceva mai mulţi în cea de-a doua parte a nopții. Perseidele sunt cunoscute de peste 2.000 de ani, iar cele mai vechi observaţii datează din China antică. Numele lor vine de la constelaţia Perseu – un erou din mitologia greacă, fiu al lui Zeus şi-al unei pământene.