Ploile căzute în ultima vreme ar putea afecta producţiile agricole, care până acum se anunţau destul de bune la întregul nivel al ţării. Dacă în alte judeţe acestea au făcut ravagii şi au distrus mii de hectare de culturi, în Timiş
Ploile căzute în ultima vreme ar putea afecta producţiile agricole, care până acum se anunţau destul de bune la întregul nivel al ţării. Dacă în alte judeţe acestea au făcut ravagii şi au distrus mii de hectare de culturi, în Timiş până în prezent nu sunt probleme, însă ele ar putea apărea dacă precipitaţiile vor continua.
”Deocamdată nu sunt zone cu inundaţii şi cu băltiri de apă, dar ele ar putea apărea dacă ploile vor continua. S-ar putea să afecteze unele lucrări de îngrijire a culturilor. Plantele pot să ecraneze foarte mult de la aplicarea ierbicidelor şi atunci s-ar putea să fie culturi cu buruieni. Natura este imprevizibilă şi ar putea exista revărsări de apă sau grindină, care pot produce dezastru în culturi”, declară Ionică Prohab, directorul Direcţiei Agricole Timiş.
În zona de est a judeţului principalele probleme ar putea apărea în partea Lugojului, în zona subdeluroasă şi pe lângă Făget, în apropierea cursului râului Bega şi al afluenţilor săi. ”Riscul revărsărilor puternice a dispărut în ultimul timp. Am putea avea probleme în apropiere de Făget, în special băltiri, sau în câmpia Lugojului, unde de asemenea, ploile puternice, de 30-40 de litri pe metru pătrat, ar putea crea necazuri”, mai spunea şeful agriculturii timişene.
Principala cultură este cea de grâu, aflată în plin proces de dezvoltare şi coacere. La nivelul judeţului există semănate 110.000 de hectare de grâu. Meteorologii anunţă cer noros şi ploaie până către sfârşitul primei decade a lunii iunie.