În cadrul atelierelor de la Povergina, parte a proiectului mai amplu intitulat ” Școala de conservare a patrimoniului cultural din lemn – atelierul meșteșugurilor tradiționale care stau la baza bisericii de lemn arse din Povergina – 2024”, voluntarii au ridicat o structură numită conventional ”Lignarium”, cu rol de memorial al bisericii istorice de lemn Sf Arhangheli Mihail și Gavriil din satul aparținător de orașul Făget, care a ars în incendiul din anul 2015
Pe lângă această semnificație va mai primi și rolul de spațiu comemorativ al eroilor din Povergina şi pentru cei care au murit departe de casă.
Ansamblul de elemente a fost proiectat ca să adăpostească toate elementele arse care n-au mai putut fi recuperate şi refolosite, în principal cele de la nivelul şarpantei şi turnului.
Este o construcţie temporară, sustenabilă, realizată doar din materiale locale, în principal din lemn de salcâm care năpădise cimitirul în zona estică a bisericii, pădurice care a fost parţial îndepărtată prin proiectul de peisagistică.
Structura s-a aşezat pe bolovani din piatră şi s-a acoperit cu paie şi crengi de mesteacăn şi jneapăn găsite în zonă.
”Cu piatra ne-a ajutat primăria, paiele au fost donate de către comunitatea locală, iar lemnul de salcâm a fost prelucrat la gaterul din Povergina. Chiar dacă lucrăm la reconstituirea uneia dintre cele mai valoroase biserici de lemn din România, acesta va deveni un alt monument față de cel dispărut în incendiu. Astfel, am considerat importantă aducerea unui omagiu celor care au ridicat în 1780 biserica și celor care au îngrijit-o până în anul 2015 precum și un mesaj puternic pentru vizitatorii care pot vedea fragilitatea patrimoniului din lemn. Păstrarea lemnului ars este de asemenea foarte importantă pentru viitorii cercetători ai patrimoniului din lemn fiindcă poartă multe informații valoroase”, a transmis Asociația Biserici Înlemnite, care este și lider de proiect.
Această școală de vară se va încheia pe 1 noiembrie și este susținută de către Ordinul Arhitecților din România, Sesiunea de finanțare din timbrul de arhitectură, toamnă 2023 și The King`s Foundation.
Parteneri sunt Arhiepiscopia Timişoarei, Mitropolia Banatului, Primăria Făget, Facultatea de Arhitectură și Urbanism (FAUT – facultatea de arhitectură și urbanism timișoara) din cadrul Universității Politehnica Timișoara (U.P.T.), TVR Timisoara, AKADEMIE DER BLIDENDEN KUNSTE – WIEN (Academia Artelor Construite – Viena).