Denumirea de „carbonara“ vine, cel mai probabil, de la cărbunari, pentru că erau preferatele muncitorilor care petreceau luni de zile în Munţii Apenini lucrând la producerea cărbunelui. Ei se bazau pe produse alimentare uşor de transportat, depozitat şi pregătit. Dar, cel mai probabil, „carbonara“ se referă la faptul că aceste spaghete sunt atât de condimentate cu piper negru, încât par presarate cu cărbune.
Pentru că denumirea este „spaghetti carbonara“, trebuie să folosim spaghete. Se pot folosi însă orice fel de macaroane, tăieţei sau penne. Deşi pastele reprezintă cel puţin două treimi din acest preparat, ele devin irelevante dacă nu sunt însoţite de un sos perfect. Există trei opţiuni în ceea ce priveşte prepararea sosului: ouă şi smântână, ouă şi unt sau doar ouă. Smântâna nu este neapărat necesară în spaghetele carbonara, ea diluând puţin bogăţia gusutului din ou şi, oricum, şunca şi oul sunt de-ajuns pentru a conferi savoare pastelor. Cea mai bună modalitate de a adăuga untul este să îl pui la topit în tigaie, pentru a căli ingredientele în el, în loc să-l amesteci în sos. Cu toate acestea, există destul de multă grăsime în şunca folosită, aşa că puteţi folosi puţin ulei de măsline. Parmezanul presărat pe deasupra în cantităţi destul de mari oferă sosului o textură cremoasă. Bineînteles că nu există paste fără puţin usturoi. Deşi dulceaţa cepei se combină de minune cu caşcavalul şi cu suncă, o aromă subtilă de usturoi nu poate decât să completeze un sos perfect deja.
Ingrediente:
– ulei de măsline
– doi căţei de usturoi
– 200 de grame de şuncă tăiată cubuleţe
– 500 de grame de spaghete
– 4 ouă, plus un gălbenuş
– 100 de grame de caşcaval
– 100 de grame de parmezan
– piper şi, opţional, nucşoară
– 300 de grame de smântână
Mod de preparare
Într-o tigaie încinsă, căleşte usturoiul tăiat feliuţe, până se colorează. Scoate-l din tigaie şi în locul lui pune şunca şi găteşte cu atenţie, să nu se ardă pe margini. Între timp, pune spaghetele pe foc în apă sărată, dar nu le lăsa să se fiarbă foarte tare. Bate ouăle şi gălbenuşul suplimentar şi încorporează smântâna, caşcavalul ras fin şi mare parte din parmezan, lăsând doar puţin deoparte pentru decor. Scurge pastele şi pune-le în tigaia în care a rămas grăsimea de la şuncă şi amestecă bine. Toarnă apoi amestecul cu ou, iar apoi adaugă parmezanul rămas şi, poate, puţină nucşoară.