Secțiile de votare s-au închis duminică, 24 noiembrie, la ora 21, iar numărătoarea a început imediat.
După primele centralizări din 99,87% dintre secții, favoritul pentru cursa Palatului Cotroceni este Călin Georgescu, un inginer agronom în vârstă de 62 de ani, suveranistul de extremă dreaptă, care a numit scutul antirachetă balistic al NATO ”o ruşine a diplomaţiei”, se află pe primul loc cu 22,91% (2.111.247 de voturi).
Diferența dintre Marcel Ciolacu și Elena Lasconi continuă să scadă. Marcel Ciolacu a obținut 19,17% (1.768.752 de voturi), iar Elena Lasconi 19,16% (1.767.970).
Și lugojenii au votat cu candidatul independent Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale din România, care este urmărit cu interes la Moscova, unde o agenție de presă de stat îl numește ”un susținător al unei alianțe cu Rusia”.
Acesta a fost ales în municipiul de pe Timiș în proporție de 23,52%, adică 3541 de voturi.
Pe locul doi, în opțiunea lugojenilor, a fost Elena Valerica Lasconi, cu 20,81%, cee ace reprezintă 3.132 voturi.
Marcel Ciolacu se situează pe locul trei, cu 18,4%, fiind votat de 2.770 dintre lugojeni,
Mircea Geaonă nu a reușit să strângă decât 6,8%, ceea ce reprezintă 1.036 de voturi.
Călin Georgescu, candidat pro-rus, în opinia internațională
Georgescu a avut o puternică campanie pe TikTok, acolo unde multe din clipurile sale au devenit virale. BEC a decis în urmă cu câteva zile ca acestea să fie șterse, deoarece nu aveau marcajul/codul electoral obligatoriu.
”Un candidat pro-rus a reuşit o surpriză în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România. Duminică, 24 noiembrie, Călin Georgescu s-a clasat pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România, devansându-l pe premierul proeuropean Marcel Ciolacu”, menţionează France24.
De rezultatul lui Călin Georgescu sunt șocați și britanicii.
“Şoc în România: Călin Georgescu, criticul de extremă dreaptă al NATO, preia conducerea în alegerile prezidenţiale”, a titrat The Guardian după scrutinul de duminică.
Ria Novosti, agenția de stat a Kremlinului, a spus că ”Georgescu este un candidat aliniat Rusiei”.
Kommersant, una dintre cele mai importante ziare din Rusia, a adus în discuție controversata perioadă a celui de Al doilea Război Mondial și alianța românilor cu germanii.
”Domnul Georgescu și-a făcut campanie pe TikTok și a pledat pentru valorile tradiționale, dar a vorbit pozitiv și despre militarii români care au luptat de partea Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial. De asemenea, Călin Georgescu consideră că apartenența țării la NATO nu îi garantează securitatea”, a scris Kommersant, amintind și de caracterizările din RIA Novosti.
Dosar penal pentru declarații controversate
George Simion anunța în 2022 că Georgescu ar putea deveni președinte de onoare al AUR, dar în urma unui interviu acordat Antenei 3, pe 31 ianuarie 2022, lucrurile au luat o turnură neașteptată. Atunci i s-au cerut explicații privind o declarație din 2021, în care Corneliu Zelea Codreau și Ion Antonescu era menționați ca ”eroi” ai românilor: ”Neamul românesc (…) a trăit prin Ştefan cel Mare, Mihai VIteazu, Horia, Avram Iancu, Kogălniceanu, Cuza, Corneliu Zelea Codreanu, mareşalul Ion Antonescu şi mulţi, mulţi alţi eroi”.
Ca să pună paie pe foc, Georgescu a mai spus că ”Zelea Codreanu s-a luptat pentru moralitatea ființei umane”, iar atunci când i s-a adus aminte că legionarii i-au asasinat pe Armand Călinescu și Nicolae Iorga, el a răspuns: „Când istoria este mistificată, nu ai ce să discuți”.
În urma acestor afirmații, Parchetul General a dispus deschiderea unui dosar penal, în baza prevederilor OUG 31/2002 care, la articolul 5, definește ca infracțiune ”fapta persoanei de a promova, în public, cultul persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe.”
”… multe din clipurile sale au devenit virale. BEC a decis în urmă cu câteva zile ca acestea să fie șterse …”
–
Adică exact coana ”justițica” (BEC) l-a promovat prin recul (cenzură).
Felicitări!