În vârstă de 60 de ani, Mircea Niculescu s-a angajat în cadrul Facultății de Chimie din cadrul Universității Politehnica în anul 1991. Colegii profesorului , dar și studenții susțin că profesorul este foarte bine pregătit din punct de vedere profesional, lucrând de-a lungul timpului cu participanții la omlimpiadele de Chimie din țară și străinătate, un ucenic al profesorului Niculescu fiind și fostul ministru Daniel Funeriu.
Surse universitare susțin, însă, că încă de la angajarea sa în 1991 profesorul a avut comportament total nepotrivit, începând cu absența de la cursuri și intrarea peste alți profesori cărora le solicita, de față cu studenții, să iasă afară de la curs pentru că el este competent să țină cursul, deși nu era disciplina sa. Altădată, mai spun surse universitare, profesorul Niculescu ar fi ocupat un laborator de lucrări practice pentru susținerea unui examen scris, în timp ce studenții care susțineau laboratorul respectiv au fost dați afară. „La un moment dat o colegă care lucra pentru o firmă care împărțea pliante a ajuns și în zona în care locuiește domnul profesor și a fost acuzată de domnul Niculescu că îl urmărește”, a declarat lugojeanul Daniel Craia, masterand și reprezetant al Ligii Studenților Chimiști din Timișoara.
În plus, studenților le reproșa, din cauza led-urilor de la videoproiector că îl urmăresc. Din același motiv, mai susțin surse din cadrul universității, când trecea pe holul facultății, prin fața geamurilor, profesorul se apleca pentru a nu fi urmărit. „Acuzațiile de plagiat aduse de domnul profesor colegilor săi erau la ordinea zilei”, a mai declarat o sursă din cadrul Politehnicii.
Decanul Facultății de Chimie, Nicolae Vaszilcsin, prieten apropiat de altfel cu profesorul Niculescu, suține că problemele de comportament ale cadrului didactic sunt mai vechi, dar au fost tolerate în speranța îmbunătățirii situației. „De-a lungul anilor, și vorbim de 20 de ani, domnul profesor a avut o serie de abateri de la conduită academică. În ultimii ani problemele de comportament neadecvat s-au acutizat. Au existat inclusiv conflicte cu studenții. (…) În anul 2007 domnul Niculescu a mai fost sancționat, având discuții cu rectorul de atunci al Universității, domnul profesor Nicolae Robu”, a declarat decanul Facultății de Chimie.
Una din ultimele „isprăvi” ale profesorului Niculescu s-a petrecut în luna mai a anului 2013. În timpul cursului de Chimie Anorganică II, după jumătate de oră de la începerea cursului, profesorul le-a spus studenților că vor continua cursul în Parcul Rozelor. În dosarul de cercetare disciplinară, mai mulți studenți au depus mărturie în care au arătat că profesorul le-a dat să care o geantă și o plasă cu „reactivi pentru experimente”. Ajuns cu studenții în Parcul Rozelor, profesorul le-a dat voie fetelor să plece acasă, iar profesorul i-a luat pe băieți și s-a dus cu ei la Secția 2 de Poliție. Când au ajuns la secția de Poliție, profesorul s-a făcut nevăzut, iar studenții au rămas în fața polițiștilor cu bagajele în care nici măcar nu știau ce se află. La verficarea conținutului, în geantă și în plasă s-au găsit cursuri de chimie, cărți și dosare.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=L5IYpopz5sM]
Pentru asta, dar și pentru alte abateri, profesorul Mircea Niculescu a fost trimis în Comisia de Disciplină, care a încheiat un raport în care se arată, printre altele, că „domnul Mircea Niculescu nu a avut un comportament adecvat și compatibil cu activitatea didactică”.
Decizia de concediere a fost atacată în instanță, profesorul Mircea Niculescu chemând în proces mai multe persoane din conducerea Universității și a Facultății de Chimie, printre care rectorul Viorel-Aurel Șerban și primarul Timișoarei Nicolae Robu, fost rector al Politehnicii, în prezent președinte al Senatului. În cadrul procesului, profesorul Niculescu i-a numit pe cei responsabili de concedierea sa „o gașcă de șmecherași”. Potrivit unui document intrat în posesia ziarului „Adevărul”, în cadrul procesului, Mircea Niculescu a arătat că „doar manipularea unor studenti certaţi cu munca – exigenţa şi refuzul oricărui compromis ale sale fiind cunoscute în “Politehnica” din Timișoara – nu îi îndrituieşte să ia măsura capitală respectiv desfacerea contractului de muncă fără parcurgerea celorlalte etape”.
Profesorul Mircea Niculescu a pierdut procesul în primă instanță, la Tribunalul Timiș. „Prin conduita sa reclamantul a încălcat prevederile regulamentului intern și regulile de morală și etică profesională din cadrul pârâtei. Consecințele abaterilor disciplinare ale reclamantului sunt de natură a aduce atingere imaginii, prestigiului și activității pârâtei, a raporturilor de muncă dintre salariați, și a raporturilor cadru didactic-student. Concluzionând, fiind vorba de mai multe abateri disciplinare, ținând cont de calitatea reclamantului în cadrul angajatorului, instanța reține gravitatea faptelor, motiv pentru care va respinge contestația reclamantului ca fiind neîntemeiată”, se arată în sentința emisă de Tribunalul Timiș. Aceeași instanță l-a obligat pe profesorul Niculescu să le plătească fiecăreia din cele șapte persoane pe care le-a dat în judecată suma de 1.000 de lei cheltuieli de judecată.
Hotărârea Tribunalului Timiș a fost atacată la Curtea de Apel, unde profesorul dat afară din cauza problemelor de comportament a primit câștig de cauză. Astfel, Curtea de Apel Timișoara a obligat Universitatea Politehniă să îl reangajeze pe profeosul concediat și să îi plătească toate drepturile salariale din iulie 2013 și până în prezent, menținând în rest decizia primei instanțe.
Judecătorii Curții de Apel Timișoara nu au redactat încă motivarea deciziei, dar avocatul care l-a reprezentat pe profesorul concediat, în faza de apel, Daniel Socol, a explicat care ar putea fi motivele pentru care instanța a admis cererea profesorului Mircea Niculescu. „Acel convocator care face parte din procedura administrativă nu îndeplinea condițiile prevăzute de lege. Mai mult, toate probele care au stat la baza concedierii au fost făcute procausa. Toate acuzele au fost materializate prin declarații ale studenților date procausa. Instanța de fond a judecat cauza fără să ceară dosarul administrativ. Curtea de Apel nu s-a rezumat doar pe viciile de procedură. A verificat și fondul problemei în ceea ce privește existența faptelor săvârșite de către clientul meu. Este o decizie și pe fondul cauzei”, a declarat avocatul Socol.
Decizia Curții de Apel Timișoara a creat panică în Universitatea Politehnica și în Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului. Reprezentanții universității susțin că reîntoarcerea profesorului la catedră este imposibilă, planul de școlarizare fiind aprobat la începutul anului universitar, iar nerespectarea lui fiind o încălcare a legii. În aceste condiții se caută soluții pentru reîncadrarea profesorului pe același salariu cu activitate în cercetare. Chiar și așa profesorii de la Facultatea de Chimie se tem că situațiile conflictuale se vor relua și chiar accentua odată cu reîntoarcerea profesorului Niculescu. „La ora actuală colegilor mei nu le vine să creadă că domnul șef de lucrători Mircea Niculescu va veni din nou în această facultate. Colaboratorii apropiați ai dânsului sunt speriați. Alții sunt speriați de faptul că va intra în contact cu studenții anului întâi, care își vor face o părere greșită despre această facultate încă din primul an de studii”, a declarat decanul Facultății de Chimie și Ingineria Mediului din cadrul Politehnicii.
Niculescu ARE PROBLEME GRAVE DE PSIHIATRIE ! Faceti sondaj intre studentii de la Chimie ! Nu este un geniu plecat cu pluta, ci un om care trebuie sa fie tinut departe, in submarin ! Probabil instanta a judecat procedura de destituire, proasta, nu altceva ! Asarit la bataie !
Jurista UPT este …
Ma adresez colegilor, nu „papagalilor”
Stimaţi colegi,
În aceste zile au loc alegeri pentru cele mai importante funcţii de conducere la nivelul Universităţii.
Aceleaşi figuri triste, cavaleri ai fărădelegii, vor „să se aleagă”!
Pregătiţi, încă din vremurile de tristă amintire, să devină cadre de nădejde ale defunctului partid comunist, iată-i, şi în zilele noastre, că „ne fac legi şi ne pun biruri, ne vorbesc filozofie”.
Constituiţi într-un „grup infracţional organizat”, vor să păstreze, în continuare, controlul asupra Universităţii pe care au tratat-o, o perioadă nepermis de mare de timp, ca pe moşia personală.
A alege (încă) un “locotenent” al “Capo di tutti capi”, înseamnă a “vopsi” (şi) Universitatea în culori macabre.
Întrecând, cu laudele de sine, orice măsură a bunului simţ, uită că au dus, printre altele, o politică “de cadre” dezastruoasă, promovându-şi interesele personale şi de grup. Deveniţi “oameni de ştiinţă” în virtutea funcţie ocupate prin dezinformare, au infestat Universitatea cu pilele lor, suflete de slugă, moarte pentru ştiinţă. Creându-şi „majorităţi” în toate structurile, se pregătesc să-şi savureze „victoria”.
Se laudă că au construit ziduri, dar au distrus spiritul Şcolii Politehnice, au făcut Universitatea după mintea şi asemănarea lor, luând astfel în derâdere cuvintele lui Ferdinand Întregitorul, ctitorul Politehnicii („Nu zidurile fac o şcoală, ci spiritul care domneşte într~însa”).
Învechiţi în rele, aceşti „băieţi deştepţi” cu o pregătire profesională scheletică dau un ultim asalt: asupra profesionalismului, a bunului simţ, a onestităţii, a calităţii.
Singurul lucru care rezistă, în panegiricul lor, sunt rezultatele academice datorate muncii şi dăruirii dumneavoastră, stimaţi colegi.
Trebuie să conştientizăm că vremea şmecheraşilor, a „derbedeilor ştiinţifici” va apune în curând.
A venit momentul să se pună capăt climatului de suspiciune, delaţiune, manipulare şi diversiune creat de cei care au degradat spiritul academic – ei nu au mai fost şi nu vor mai fi colegii noştri, au fost/vor fi „şefii” noştri.
Să uite de funcţii de conducere la orice nivel, şi s-ar putea să-i uit şi eu!
La toţi de faţă şi viitori sănătate!
Mircea Niculescu
Neutralizarea lui se poate face simplu:boicot pasnic. Acolo unde intra el, lumea se scoala si pleaca, fara nici un cuvant. Dar… Toata lumea trebuie s-o faca, uniti.
Vai cum se trezesc astia micii sa judece lumea, chiar daca nu pricep cateodata nici macar ce se intampla sub propriul lor nas. Dar ce stau de vorbesc, parca si acum vreo 130 de ani mai strigau dupa unu ca-i nebun de legat.. (vezi Glossa) Pana una alta, Fac. de Chimie e curata ca lacrima, nu exista probleme, nu e nimik de imbunatatit, a atins un nivel desavarsit de perfectiune, un adevarat model academic pentru Iasi, Cluj, Bucuresti (ca sa raman in hotarele tzarii, ca altfel…). Ce sa mai pleci in lume, daca poti ramane in Timisoara, unde viitorul ca si inginer chimist iti este asigurat. Bonne journee!
Domnul Mircea Niculescu este un cadru didactic foarte bine pregatit profesional; l-am avut profesor si a fost un om deosebit. Nu stiu DE CE se doreste indepartarea dansului si mai ales DE CE decanul Facultatii de Chimie Industriala face asemenea declaratii la adresa unui coleg; foarte urat din partea dumneavoastra domnule profesor Vaszilcsin!