În Ambulatorul de Diabet al Spitalului Municipal Lugoj sunt înregistraţi la ora actuală peste 4.000 de pacienţi cu această boală caracterizată prin valori crescute ale concentraţiei glucozei în sânge (hiperglicemie) şi dezechilibrarea metabolismului.
Dintre aceştia, 80% sunt cu diabet zaharat de tip II fiind trataţi cu medicaţie antidiabetică orală sau cu asociere de antidiabetice orale şi insulină. Restul de 20% suferă de diabet insulino dependent, de tip I.
Cea mai gravă tendinţă: înmulţirea cazurilor de diabet asociat cu obezitate la tineri de 18 ani.
Din cauza stilului de viaţă sedentar şi a alimentaţiei nesănătoase, a crescut îngrijorător proporţia cazurilor de diabet de tip II asociat cu obezitatea.
„În fiecare lună, în cadrul ambulatorului, sunt înregistrate 20-25 de cazuri noi de diabet. Aceasta este o medie, în 2014 am avut într-o lună şi 40 de noi cazuri! Eu m-am angajat la Spitalul Municipal Lugoj în 2011 şi atunci erau 3.000 de diabetici arondaţi, acum sunt peste 4.000! Se vorbeşte deja despre o pandemie a diabetului, în condiţiile în care la fiecare caz diagnosticat medical, mai există încă doi pacienţi nedepistaţi. Este foarte mult pentru zona noastră, unde funcţionează doar trei medici diabetologi – doi la Spitalul Municipal şi încă unul în privat”, spune dr. Oana Irina Cocoş, medic specialist Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul SML.
Un alt aspect îngrijorător: tot mai mulţi tineri de 18 ani fac diabet!
Tot mai mulţi pacienţi se îmbolnăvesc la vârste tinere. 30 dintre aceştia, cu vârsta de 18 ani, au diabet asociat cu obezitate!
„Pentru depistarea precoce a diabetului zaharat, este necesar aşa numitul screening, controlul glicemiei a jeun (pe stomacul gol) şi apoi cu un test de provocare a glicemiei. În caz de modificare a parametrilor glicemiei, trebuie luată rapid legătura cu medicul de familie ori cu medicul specialist”, spune dr. Cocoş.
Dintre cazurile nou înregistrate, marea majoritate sunt de diabet zaharat tip II, asociat cu obezitatea.
În cadrul Compartimentului de Diabet (care este separat de Ambulatoriu), numărul de externări pe an a fost de 500 – 530.
Iar aici vorbim doar despre pacienţi cu o perioadă lungă de evoluţie a diabetului şi care deja au dezvoltat temutele complicaţii cronice degenerative ale acestei boli: „picior diabetic”, boală coronariană, boală vasculară periferică, boală cerebro-vasculară, boală cronică de rinichi şi diverse forme de neuropatie diabetică.
„Diabetul reprezintă, la nivel mondial, prima cauză de orbire şi prima cauză de amputaţie netraumatică. Diabetul zaharat de tip II creşte de 2 – 4 ori riscul de infarct, morbiditatea cardiovasculară”, avertizează dr. Oana Irina Cocoş.
Medicamente în valoare de 28.080 lei pe an pentru Compartimentul de Diabet
În acest an se achiziţionează medicamente în valoare de 28.080 lei pe an pentru Compartimentul de Diabet.
„În legătură cu Programul Naţional de Diabet, doresc să punctez câteva aspecte. În primul rând, acesta finanţează doar medicamentele necesare pentru terapia în spital. Noi achiziţionăm pentru acest compartiment medicamente în valoare de 28.080 lei pe an. Suma poate fi reportată de la o lună la alta, adică dacă nu ai consumat fondurile, ele pot fi utilizate în perioada următoare, până la finele anului. Sumele consumate se justifică prin raportări lunare către Casa de Asigurări de Sănătate Timiş, cu care Spitalul Municipal Lugoj are contract”, a precizat ec. Liviuţa Crista, director economic al Spitalului Municipal Lugoj.