Vechile reţele de alimentare cu apă din municipiu, mult prea uzate, fac din ce în ce mai greu faţă sarcinilor.
Avariile în sistem sunt la ordinea zilei, iar în ultima perioadă au început să cedeze tot mai des şi magistralele de apă.
Aproape toate zonele din oraş sunt afectate, intervenţiile de remediere a fisurilor din vechile ţevi de fier, instalate în mare parte în urmă cu 40 de ani, se văd şi pe drumurile din oraş.
În medie au loc două-trei avarii zilnic la reţeaua de apă. De aproape opt ani de zile, administraţia locală se chinuie să înlocuiască tubulaturile sistemului de alimentare cu apă, dar lucrările au intrat în impas şi au fost stopate din cauza unor neînţelegeri între primărie şi firma din Caransebeş care face execuţia, aceasta din urmă majorând preţurile pentru lucrări, propunere refuzată însă de administraţia locală.
“Noi nu acceptăm mărirea preţurilor.În continuare trebuie respectaţi termenii din contract şi până la sfârşitul acestui an mai sunt de cheltuit în jur de 1.000.000 de lei pentru conducte noi stradale şi din cartiere care trebuie racordate la magistrale. Sperăm ca Hidroconstrucţia Caransebeş să continue lucrările conform contractului” a spus Francisc Boldea, primarul Lugojului.
Situaţia continuării lucrărilor, însă, nu a fost clarificată până în prezent, iar în teren se fac doar intervenţii la avariile care apar permanent la vechiul sistem. Până acum doar şapte blocuri din cele peste 500 existente în oraş sunt alimentate prin ţevi noi. Întârzierile de modernizare a reţelei îngreunează gestionarea sistemului şi fac imposibilă creşterea parametrilor de calitate a apei.
Numai în ultimele două săptămâni, magistralele de apă de peste 200 mm s-au spart în patru locuri, peste 20 de avarii fiind înregistrate la alte conducte de capacitate mai mică de pe străzile Bistrei, N. Bălcescu, Caransebeşului, Cornet, Cotu-Mic, Poalele Viilor, dar şi în satul Măguri.
“În ultima perioadă au fost rezolvate avarii la conductele de capacitate de la Podul de Fier, Unic, Timişoarei (zona industrială). Sunt conducte vechi din anii ’70, ’80”, se arată într-un comunicat al Meridian 22.
În timp ce primăria se contrează cu cei care au câştigat contractul de introducere a unui nou sistem de alimentare cu apă, avariile se înmulţesc, iar parametrii apei care vine pe ţevile mâncate de rugină scad tot mai mult.