O parte din salariații Casei de Cultură a Municipiului au primit salarii mai mari decât era specificat în condițiile legii, pe o perioadă de trei ani. Curtea de Conturi solicită ”stabilirea întinderii reale a prejudiciului și dispunerea măsurilor de recuperare a acestuia de la persoanele beneficiare ale drepturilor salariale acordate nelegal”.
Decizia Curții de Conturi nr. 46 din 21 noiembrie 2021 privind Casa de Cultură a Municipiului Lugoj a scos în evidență ”stabilirea eronată a drepturilor salariale, inclusiv a sporurilor, premiilor și altor drepturi acordate funcționarilor publici, personalului contractual, persoanelor cu funcții de conducere și personalului care ocupă funcții de demnitate publică, prin neîncadrarea personalului propriu conform procedurilor Legii 153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”.
Cu alte cuvinte, lefurile mai multor salariați de la Casa de Cultură a Municipiului Lugoj au fost mai mari decât permite legea.
În loc ca aceste salarii să fie acordate pe grila din Anexa III a Legii salarizării, ele au fost acordate pe baza grilei cu salariile de bază, anexă la Hotărârile de Consiliu Local emise în acest sens.
Buciu: salariile au fost mai mari decât era legal
Situația a fost explicată de primarul Claudiu Buciu, într-o conferință de presă: ”E o decizie a Curții de Conturi, în ultimii trei ani, salariile mai multor angajați de acolo au fost date pe grilă specifică UAT-urilor, în loc să fie date pe grilă pentru instituțiile de cultură. Adică, au fost mai mari decât era legal. Se va face un audit, pentru stabilirea sumelor ce trebuie recuperate, vor fi notificați colegii care trebuie să restituie aceste sume, probabil vor contesta în instanță această decizie, dar noi trebuie să recuperăm sumele conform deciziei Curții de Conturi. Diferența lunară, între salariul care l-au avut și cel care ar fi trebuit să-l aibă, este de 15 și 20 la sută, în funcție de postul ocupat. Pentru o perioadă de trei ani, e vorba de ceva bani. Având în vedere că majoritatea dintre ei vor rămâne și fără locuri de muncă, va fi dificil să-i returneze”.
Menționăm că Primăria Municipiului Lugoj a solicitat un punct de vedere referitor la salarizarea personalului Casei de Cultură a Municipiului Lugoj direct de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, care a confirmat că salarizarea personalului se face potrivit domeniului de care aparține instituția, conform anexelor cu familiile ocupaționale stabilite prin Legea 153/2017.
Fostul director Trăilă: ”mergem la judecată”
Conform Curții de Conturi, ”singura persoană din cadrul Casei de Cultură a municipiului Lugoj care are salariul de încadrare în conformitate cu Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice (Anexa III) este directorul instituției”. Între anii 2017 și 2021, cu tot cu perioada de interimat, director al instituției a fost Tudor Trăilă. El a devenit director plin din iunie 2018.
În legătură cu cele spuse de edilul șef, Tudor Trăilă, fostul director al instituției spune că va începe o acțiune în instanță cu Curtea de Conturi: ”În acea perioadă, am făcut o grămadă de adrese ca să vedem cum facem încadrările și fiecare instituție a răspuns în felul ei, dar nimeni clar. Nu aveam o salarizare unitară, piramidală, corectă, în instituție. De pildă, femeia de serviciu avea salariul mai mare decât un referent cu studii superioare, era o nebuloasă totală. Legea salarizării, nr. 153, a fost făcută până la un moment dat unitar și apoi a dat voie UAT-urilor să aibă grile proprii de salarizare. Când s-a făcut pasul acesta cu grilele de salarizare, s-a dat totul peste cap. Aceste aspecte au fost discutate în cadrul unei ședințe de conciliere între conducerea Casei de Cultură, sindicat, pe de o parte și Curtea de Conturi, desfășurate anul trecut. Dacă ni se cer banii înapoi, vom contesta decizia în instanță, pentru că avem și noi documentele noastre. Noi nu am avut jurist, am trimis adrese la Primărie, la ITM, și răspunsul a fost să facem salarizarea conform Legii 153 și conform grilei Primăriei”.
Primarul Claudiu Buciu răspunde că Decizia Curții de Conturi era publică încă de anul trecut și trebuia deja dat un răspuns. În aceste condiții, reprezentanții Casei de Cultură a Municipiului trebuie să țină seama că ”nerecuperarea prejudiciilor, ca urmare a nedispunerii și neurmăririi de căre conducere a măsurilor transmise de Curtea de Contturi constituie infracțiune” care se pedepsește conform legilor în vigoare, cu amendă sau chiar închisoare, așa cum specifică Decizia Curții de Conturi.