Un grav accident rutier petrecut în luna octombrie a anului 2010, pe raza localitãţii Iosifălãu, s-a finalizat cu o primã sentinţã la Judecãtoria Lugoj. Tragedia s-a petrecut în dupã – amiaza zilei de 31 octombrie 2010.
Un grav accident rutier petrecut în luna octombrie a anului 2010, pe raza localitãţii Iosifălãu, s-a finalizat cu o primã sentinţã la Judecãtoria Lugoj. Tragedia s-a petrecut în dupã – amiaza zilei de 31 octombrie 2010.
Aflat la volanul unui autoturism VW Golf, Virgil Ciriperiu, un bãrbat din Strehaia cu reşedinţa în Timişoara, circula pe ruta Timişoara-Lugoj. La intrarea în Iosifălãu, Ciriperiu a vrut sã vireze stânga pentru a intra în localitate, dar nu s-a asigurat şi a intrat în coliziune cu un Opel Calibra, care circula din sens opus pe ruta Lugoj-Timişoara. În urma accidentului patru persoane au fost rãnite. Una dintre victime, Alin Adrian Pintilie a murit la spital.
Condamnare cu suspendare şi daune morale
Autopsia realizatã dupã decesul lui Adrian Pintilie a arãtat cã moartea victimei „a fost de naturã violentã, s-a datorat contuziilor şi dilacerãrii cerebrale, hemoragiei leptomeningee şi hemoragiei intraventriculare în cadrul unui politraumatism soldat cu traumatism craniocerebral cu fracturi craniene şi hematom evacuat, traumatism toracic cu contuzii pulmonare şi fracturi costale, traumatism abdominal cu rupturi hepatice şi rupturã splenicã (splenectomie) şi traumatism de membre (fracturã de humerus) complicat în evoluţie cu insuficienţe multiple de organe”.
Dupã producerea accidentului s-a deschis şi un dosar penal, iar şoferul vinovat a fost trimis în judecatã pentru ucidere din culpã. Cu ocazia procesului, soţia victimei, împreunã cu fiica acestuia şi cu pãrinţii au cerut daune materiale şi morale în valoare totalã de peste 3.000.000 de lei.
Magistraţii Judecãtoriei Lugoj l-au condamnat pe şofer la un an şi jumãtate de închisoare cu suspendare. În motivarea deciziei, judecãtorii au ţinut cont cã şoferul „conştientizeazã vinovãţia pe care o are în producerea accidentului, dar şi natura infractiunii, respectiv una sãvârşitã din culpã, dar şi persoana inculpatului, respectiv faptul cã nu a mai fost anterior condamnat penal”.
Totodatã, judecãtorii l-au obligat pe inculpat, alãturi de firma de asigurare, sã plãteascã daune morale în valoare de 200 de mii de lei pentru soţia şi fiica victimei şi daune morale în valoare de câte 80.000 de lei pentru fiecare dintre pãrinţii victimei.
În acordarea acestor sume judecãtorii au ţinut cont „de legãtura afectivã dintre victimã şi pãrţile civile, de trauma psihicã cauzatã acestora prin moartea fiinţei dragi dar şi de condiţiile economice concrete şi principiul conform cãrora acordarea daunelor morale trebuie sã aibã efecte strict compensatorii, fãrã a se transforma într-o sursã de îmbogãţire pentru partea civilã şi nici în amenzi excesive pentru autorii daunelor”. Sentinţa nu este definitivã, fiind atacatã cu recurs.