Şedinţa extraordinară a Consiliului local de joi, 5 noiembrie, a început cu un moment de reculegere în memoria victimelor de la Clubul ”Colectiv” din Capitală. A fost, de altfel, singurul moment în care toţi cei prezenţi au adoptat aceeaşi atitudine.
La şedinţa condusă de consilierul PSD Cristian Galescu au fost prezenţi 16 consilieri. Tema a fost stabilirea impozitelor, a taxelor locale şi speciale pe 2016 şi a urmat dezbaterii publice de marţi.
Încă din start, consilierul PNL Ioan Ambruş a contestat modul în care a fost anunţată dezbaterea publică pe tema taxelor şi impozitelor pe 2016 şi modul în care a fost convocată şedinţa extraordinară pe această temă: „vineri se afişează, luni se află, marţi e dezbaterea, joi se aprobă în şedinţă – aşa nu merge”. El a mai propus ca, în condiţiile în care şedinţa are totuşi loc, să se ia în discuţie fiecare paragraf în parte, anexă cu anexă. Ceea ce s-a şi întâmplat.
În esenţă, Ioan Ambruş a propus la fiecare capitol să se adopte cota minimă stabilită de Codul Fiscal pe anul 2016 privind taxele şi impozitele locale. De exemplu, la Capitolul II, taxe şi impozite pe clădiri, cotele stabilite prin Codul Fiscal pe 2016 sunt cuprinse între 0,08% şi 0,2%. În dezbatere s-a propus 0,1%, dar grupul consilierilor liberali susţine minimul, adică 0,08% şi aşa mai departe, evident, respectând nivelurile impozitului / taxei pe ranguri de localităţi (Lugojul având rangul II pe o scală de la I la V).
Primarul Francisc Boldea a replicat: „noi propunem aceste taxe şi impozite la modul rezonabil, pentru ca Primăria să funcţioneze şi la anul, indiferent de cine va fi condusă. Am luat nivelul de referinţă din 2013, ceea ce este realist, dar nu putem fi populişti, să ne întoarcem în 2006”.
Alt amendament a aparţinut liberalului Mihai Agache: „propun ca afişajul publicitar pe proprietatea persoanei, acolo unde îşi desfăşoară activitatea, să nu fie taxat. Nu e în regulă să ai taxă pe publicitate în locul unde îţi desfăşori activitatea. Nu contest taxa în oraş, dar pe proprietatea ta, nu mi se pare normal”.
Amendantele lui Ambruş şi Agache au fost respinse, întrunind doar cele cinci voturi ale consilierilor PNL prezenţi în sală (Gaidoş, Tech, Blidariu, Agache, Ambruş). Nici propunerea lui Ambruş de a suspenda şedinţa şi de a o relua luni n-a avut mai mult succes, fiind agreată doar de cei cinci colegi de partid.
În aceste condiţii, în semn de protest, liberalii au părăsit sala. Cei 11 consilieri rămaşi au votat la foc automat propunerile enunţate încă de marţi, în dezbaterea publică.
Au mai trecut la vot cele trei amendamente ale consilierului PSD Nicu Bădina: taxe şi impozite la nivel minim pentru terenuri (de construcţie, arabil, păşuni, fâneţe, livezi, vii etc.), deci contribuabilii vor plăti aici mai puţin ca în 2015; toate impozitele recomandate de Codul Fiscal la latitudinea Consiliilor locale să fie trecute la scutire şi valoare minimă a taxelor pentru eliberarea actelor la activităţile de alimentaţie publică şi terase.