Secţia de Urgenţe rămâne în cadrul Spitalului Municipal Lugoj. Vestea a fost anunţată de primarul Francisc Boldea la finalul săptămânii trecute.
UPU Lugoj ar fi trebuit să devină punct de lucru al Spitalului Judeţean, cu finanţare de la Consiliul Judeţean Timiş, de la 1 ianuarie 2016.
Decizia a fost schimbată marţi, 15 decembrie, de ministrul Raed Arafat în urma unui memoriu semnat de primarul Boldea şi de conducerea Spitalului Municipal “Teodor Andrei”. Secţia va rămâne autonomă, în cadrul spitalului lugojean, dar cu finanţare de la Ministerul Sănătăţii.
“După cum se ştie, secţia am trecut-o pe sistem naţional, la Ministerul Sănătăţii, pentru a fi plătită de la minister. Cu o zi înainte de inaugurarea Maternităţii renovate (n.r. – 2 decembrie 2015), am primit o notificare de la Bucureşti, despre care nu ştia nimeni dintre cei prezenţi la inaugurare, doar eu. În acea decizie, Ministerul spunea că transformă Secţia de Urgenţe a Spitalului Municipal Lugoj în punct de lucru al Spitalului Judeţean. În cadrul acestui punct de lucru, urma ca angajaţii să treacă la Spitalul Judeţean, iar secţia să nu mai aparţină de Lugoj. Eu am apreciat acest lucru ca fiind foarte grav şi m-am exprimat clar faţă de managerii de spitale din Timişoara prezenţi la eveniment, evident, în aşa fel încât să nu-i supăr”, ne-a declarat primarul Francisc Boldea.
În urma consultărilor de la Primărie dintre edilul şef şi toată conducerea spitalului, s-a făcut un memoriu comun, adresat ministrului sănătăţii prin care partea lugojeană şi-a exprimat dezacordul.
”Din câte ştiu, sunt vreo zece secţii de urgenţe care ar urma să devină puncte de lucru ale Judeţeanului. Motivul dezacordului nostru a fost cât se poate de întemeiat. Noi am avut un proiect european transfrontalier valabil cinci ani de zile şi nu putem înstrăina un obiectiv care este făcut cu bani europeni. Chiar dacă au fost puşi de Primăria Lugoj, ştiţi că aceşti bani au fost recuperaţi – prin Budapesta – de la Uniunea Europeană. Ca atare, riscam să pierdem proiectul, adică să nu ni se impute acei bani. Gândiţi-vă că UPU Lugoj este o cheltuială anuală de 11 miliarde, adică peste 900 de milioane pe lună”, a adăugat edilul şef.
Marţi, 15 decembrie, a avut loc o videoconferinţă cu ministrul Raed Arafat, la care a participat şi managerul spitalului din Lugoj, Florin Voichescu.
În cadrul videoconferinţei, Arafat a anunţat că, în urma memoriului înaintat de primar, împreună cu conducerea SML, ministerul a renunţat să mai transfere secţia către Consiliul Judeţean Timiş.
Aşadar, s-a revenit la situaţia anterioară: secţia rămâne a Lugojului, de sine stătătoare, cu finanţare de la minister, cum a fost de la început.