În 15 iulie 2022, a fost publicat în Monitorul Oficial textul de lege care aduce modificări fiscale semnificative și care vor intra în vigoare, în marea lor majoritate, începând cu 1 ianuarie 2023.
Principalele modificări aduse Codului fiscal prin Ordonanța nr. 16 din 15 iulie 2022, sunt:
Impozitul pe profit
Profitul cu privire la care se decide a fi reinvestit și investițiile făcute în active care se vor folosi în activitatea de producție și procesare și în activele reprezentând retehnologizarea, vor beneficia de scutiri de la plata impozitului.
Impozitul pe dividende
Începând cu 1 ianuarie 2023, se majorează cota de impozitare a dividendelor de la 5% la 8% pentru toți beneficiarii de dividende, adică pentru toate persoanele fizice sau juridice, române sau străine.
S-a lămurit problema condițiile pe care trebuie să le îndeplinească beneficiarul, respectiv plătitorul dividendelor astfel încât să se aplice scutirea de impozit asupra dividendelor.
Referitor la dividendele obținute din România de către fondurile de pensii (atât persoane rezidente, cât și persoane nerezidente), s-a eliminat scutirea impozitării acestora.
Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor
Începând cu 1 ianuarie 2023, impozitul pe veniturile microîntreprinderilor devine opțional.
Foarte important, se elimină cota de impozitare de 3% pentru microîntreprinderi și se păstrează o singură cotă de impozitare de 1%.
Se modifică și condițiile de încadrare în categoria microîntreprinderilor, astfel:
- s-a micșorat de plafonul de la 1.000.000 euro, la 500.000 euro;
- să nu realizeze venituri din consultanță și/sau management într-o proporție mai mare de 20% din veniturile totale;
- să aibă minimum un salariat cu normă întreagă;
- acționarii/asociații să nu dețină mai mult de 25% din titlurile de participare la mai mult de trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor.
Persoanele juridice române care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN HoReCa pot opta începând cu 1 ianuarie 2023 pentru plata impozitului pe venitul microîntreprinderilor sau pentru plata impozitului pe profit.
Totodată, se mărește lista persoanelor care sunt excluse de la plata impozitului pe veniturile realizare de microîntreprinderi:
- persoanele juridice care desfăşoară activităţi în domeniul bancar;
- persoanele juridice care desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital si activități de intermediere în aceste domenii;
- persoane juridice care desfășoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc;
- persoanele juridice care desfășoară activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi gaze naturale.
Impozitul pe venituri obținute de microîntreprinderi
Începând cu 1 ianuarie 2023 se vor produce următoarele modificări:
- se reduce plafonul pentru trecerea de la sistemul de impozitare pe baza de norme de venit la sistemul real, de la 100.000 euro la 25.000 euro;
- se introduce încă o bază de calcul, cea de 24 salarii minime brute pe ţară, pentru care se datorează contribuţia de asigurări sociale, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente și/sau din drepturi de proprietate intelectuală, dacă veniturile anuale realizate depășesc 24 salarii minime brute pe ţară (pe lângă cea existentă de 12 salarii);
- se modifică și baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, Astfel, contribuția se va calcula în baza a trei plafoane, în funcție de nivelul veniturilor realizate: 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe ţară, în funcție de venitul realizat (în prezent, baza o reprezintă 12 salarii);
Modificările de mai sus nu sunt toate modificările aduse Codului fiscal. Le-am enumerat pe cele mai importante.