O mare parte a rețelelor și echipamentelor aparținând sistemului de iluminat public din Lugoj sunt vechi în proporție de 90 %, fiind depășite tehnologic și în afara duratei de viață.
Majoritatea punctelor luminoase existente la momentul semnării contractului de folosință al sistemului de iluminat public la nivelul municipiului sunt echipate cu surse de lumină de puteri între 30-250 W, cu sursa de lumină tip sodiu, mercur, LED și economic.
În prezent, infrastructura sistemului de iluminat public este realizată pe structură de stâlpi și rețele de alimentare cu energie electrică în majoritate clasice și este constituit din 4.100 stâlpi și 4.190 aparate de iluminat
În ceea ce privește rețelele de alimentare ele sunt, în majoritate, rețele aeriene, cu utilizare comună pentru casnic și iluminat, doar o parte din rețele fiind destinate exclusiv iluminatului.
Rețelele de joasă tensiune subterană au un grad avansat de uzură (cu excepția celor realizate în ultimii ani) și necesită un număr mare de intervenții pentru menținerea în funcțiune, ceea ce generează costuri exagerat de mari și durate mari de nefuncționare a iluminatului public.
Pentru a rezolva problema iluminatului public, Primăria Lugoj a creat o strategie de dezvoltare a serviciului ce se extinde până în 2027.
Pe lângă creionarea pe hârtie, pași s-au făcut și mai departe, după cum a anunțat administrația locală.
În cadrul ultimei ședințe ordinare a Consiliului Local, din 28 decembrie 2021, viceprimarul Lugojului, Bogdan Blidariu, a anunțat că s-au depus deja cereri de finanțare prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și prin Programul Operațional Regional (POR).
“Pentru un procent de 60% din corpurile de iluminat s-a depus cerere de finanțare prin AFM. Cererea este în evaluare. Pentru diferența de 40% din corpurile de iluminat este documentația în curs pentru a obține o finanțare prin POR. Prin această accesare de fonduri pentru înlocuirea corpurilor de iluminat estimăm o reducere a consumului de energie electrică cu 72%, conform documentațiilor pe care le-am transmis”, a declarat Bogdan Blidariu.
Plan ambițios pentru iluminatul stradal
Administrația locală dorește modernizarea iluminatului stradal prin plantarea de stâlpi noi metalici și stâlpi fotovoltaici, cu un aspect deosebit, iar alimentarea corpurilor de iluminat să fie realizată printr-o rețea electrică subterană.
În plan, pentru stâlpi cu panouri fotovoltaice sunt incluse Pasajul George Coșbuc cu patru pietonali, Pasajul Ion Vidu cu trei pietonali, Pasajul Avram Iancu trei pietonali, str. Isván Szombati cu trei stradali, str. Nuferilor B și C cu trei stradali, str. Remus cu patru stradali și str. Sudului cu 10 stradali.
Tehnologie LED, rețea subterană și costuri reduse
Conform proiectului, modernizarea sistemului de iluminat public al orașului se dorește a se face prin pozarea în subteran a rețelei de distribuție a energiei electrice ce alimentează sistemul de iluminat public (în funcție de posibilitățile tehnice și financiare), amplasarea de noi stâlpi de iluminat stradal de preferat metalici, amplasarea de stâlpi noi de iluminat pentru parcuri și spații verzi, dotarea cu lampă LED cu module discrete și distribuție uniformă, specifică iluminatului stradal, modernizarea punctelor de aprindere și posibilitatea programării orelor de aprindere/stingere în funcție de sezon sau alți parametri.
Pe lângă acestea, administrația locală vrea dotarea stâlpilor cu corpuri de iluminat cu tehnologie LED de generație nouă cu durată de viață de minim 10 ani cu garanție minim cinci ani și aducerea nivelului de iluminat la valorile impuse de standardul în vigoare SR- EN 13201/2016.
Cu această ocazie, autoritățile lugojene vor și reducerea costurilor cu instalarea/dezinstalarea iluminatului festiv al municipiului, prin implementarea unui sistem de fixare mecanică și de conectare la rețeaua de alimentare cu energie electrica integrate în SIP.
Parc fotovoltaic, în loc de pășune
În cadrul strategiei de dezvoltare a serviciului de iluminat public al municipiului Lugoj, edilii locali au expus și idea de a realiza un parc fotovoltaic care să asigure energia necesară funcționării sistemului de iluminat public.
Autoritățile locale spun că astfel de proiecte, care favorizează energia regenerabilă și nepoluantă, au șanse foarte mari să primească finanțări UE, prin așa numitul Pact Verde European. Mai mult, respectivul parc ar aduce venituri considerabile la vistieria orașului.
”Parte din acest parc va rămâne în proprietatea Primăriei, dacă vom reuși să accesăm finanțările existente. Suprafața care poate fi destinată acestei utilități este de aproximativ 50-60 de hectare. Există fonduri europene în prezent pentru a înființa un parc de 5 – 6 hectare care va fi în proprietatea Primăriei. Acest parc va alimenta cu energia necesară instituțiile publice și iluminatul public. Pentru restul de parc, avem în vedere asocierea cu o societate în vederea exploatării lui și de a aduce profi¬turi considerabile la bugetul local. În prezent, terenul respectiv e folosit ca pășune și nu ne aduce venituri deloc”, a precizat primarul Claudiu Buciu.
Foto: Gabriel Brezeanu
Acum sa vedeti ce iluminate vor fi promisiunile! Pana la urmatoarele alegeri trebuie sa fie ingropate cablurile. Inclusiv cel de la internet, cablu tv si multe altele. Probabil acum se vor vedea si cablurile care atarna abandonate.