Tinerii lugojeni care doresc să înveţe o meserie se pot înscrie în una din cele cinci clase profesionale care vor fi formate în Lugoj pentru anul şcolar 2012-2013. Dintre acestea, trei clase vor funcţiona la Grup Şcolar “Aurel Vlaicu şi două la Colegiul Tehnic “Valeriu Branişte”. Tinerii lugojeni care doresc să înveţe o meserie se pot înscrie în una din cele cinci clase profesionale care vor fi formate în Lugoj pentru anul şcolar 2012-2013. Dintre acestea, trei clase vor funcţiona la Grup Şcolar “Aurel Vlaicu şi două la Colegiul Tehnic “Valeriu Branişte”. Grupul Şcolar “Aurel Vlaicu” va avea o clasă în domeniul mecanică – lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic, alta în domeniul electric – confecţioner produse electrotehnice şi ultima în domeniul construcţii, instalaţii şi lucrări publice – zidar, pietrar, tencuitor. În ceea ce priveşte Colegiul Tehnic “Valeriu Branişte”, o clasă va avea specializarea bucătar, iar cealaltă se va axa pe confecţioner Produse Textile. Prima etapă de înscrieri a început în 7 mai şi continuă până în 31 mai. “Clasele profesionale sunt destinate elevilor care în prezent învaţă în clasa a IX-a şi îşi doresc ca de la anul să înveţe o meserie. Sunt de părere că aceste clase sunt binevenite, nu toţi elevii trebuie să ajungă până la bacalaureat, deoarece s-a văzut ce înseamnă acest lucru. Sunt elevi care sunt născuţi pentru o meserie şi atunci trebuie să le dăm şansa să înveţe şi să lucreze”, a declarat Francisc Halasz, inspector şcolar general-adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar judeţean Timiş.
Elevii vor face practică la firme care au încheiat contracte cu unităţile de învăţământ. 66 de firme au încheiat deja contracte cu unităţile de învăţământ care vor organiza clase profesionale în Timiş (45 din Timişoara şi 21 din Lugoj). După o primă parte de teorie, elevii vor face sute de ore de practică la companii. În ceea ce priveşte municipiul Lugoj, printre firmele care au semnat contracte se numără: Autoliv, Hella, Honeywell, Lugomet, Electronic, Gamet, Matcon etc. “Există multe lucruri în cadrul firmei noastre, cadre şi muncitori de la care au ce să înveţe şi le va prinde foarte bine în viaţă, mai ales că în ultima perioadă şcolile profesionale au fost lăsate puţin la o parte, ceea ce nu este tocmai bine. Dacă vor fi elevi care doresc să înveţe şi sunt serioşi în ceea ce fac, cu cea mai mare plăcere îi vom şi angaja după terminarea studiilor”, a declarat Pavel Săbăilă, director al Lugomet S.A.
Elevii vor fi sprijiniţi şi financiar, printr-o bursă pentru învăţământul profesional, în valoare de 200 de lei, care va fi acordată lunar participanţilor, împreună cu facilităţi de transport şi cazare în internatele unităţilor de învăţământ, pentru acei elevi care studiază departe de casă. În plus, elevii se vor putea întoarce în forma de pregătire liceală, pentru a susţine şi examenul de bacalaureat, dacă doresc acest lucru.
A doua etapă a înscrierilor se desfăşoară în perioada 11-25 iunie, în limita locurilor disponibile. Dacă mai sunt locuri libere, o a treia etapă va avea loc între 27-31 august. Cei care vor alege să urmeze din toamnă cursurile învăţământului profesional, după doi ani vor putea să se angajeze. La finalul cursurilor, elevii vor primi un certificat de muncitor calificat în domeniul pentru care s-au înscris. Certificatul cu nivel de calificare II, este recunoscut la nivelul statelor Uniunii Europene.