Persoanele care tranzitează Drumul Județean 680, în direcția Lugoj – Criciova sau invers, ar putea avea posibilitatea de a circula din acest an pe un pod nou.
Constructorii au început reabilitarea vechiului edificiu, construit în timpul Imperiului Habsburgic, spre sfârșit de secol XVIII.
Acesta nu mai prezenta garanție și a fost închis traficului greu de către reprezentanții Consiliului Județean Timiș. Pe lângă el s-a creat o cale de rulare paralelă, prin albia pârâului care traversează satul.
Conform celor care lucrează acolo, la început a fost realizată o structură cu boltă, care să protejeze partea de interior a căii de rulare.
Podul este foarte vechi fiind cunoscut şi sub denumirea de “Podul Turcului” şi apare pe hărţile primei ridicări topografice Iosefine din Banat, întocmite între anii 1769 – 1772, de către Imperiul Habsburgic.
Pentru distrugerea sa, de vină au fost camioanele de mare tonaj care-l tranzitau zilnic, pentru a ajunge în balastierele dinspre Măguri.
”Podul propus a se construi este amplasat în intravilanul localității Tapia și traversează canalul de la km 4+000 al drumului județean DJ 680. Situația existentă: în prezent, DJ 680 traversează pârâul Tapia la km 4+000 pe un podeț bolțit, executat din cărămidă, cu deschiderea de 5,00 m și lungimea totală Ltot=17,00 m. Lățimea părții carosabile existente este de 5,50 m, coronamentele marginale din cărămidă au lățimi de 2×0,50 m, lățimea totală a podețului fiind de 6,50 m. Datorită degradărilor survenite în timp, conform expertizei intitulată ”Expertiza tehnică podeț pe DJ680, km 4+000, peste Canal, la Tapia”, se arată în planul de expunere.
”Conform celor care lucrează acolo, la început a fost realizată o structură cu boltă, care să protejeze partea de interior a căii de rulare.”
–
Foarte bine, soluția tehnică de ranforsare pe sub bolta existentă poate asigura și păstrarea intactă a podului monument istoric și rigidizarea structurii de rezistență (fisurate), fără demolarea acestuia.
În ceea ce privește denumirea de ”Podul Turcului”, nu cumva acela este podul cu bolta în formă de ogivă aflat la intrarea în satul Măguri?