Valul de scumpiri care a cuprins România este resimțit în toate sectoarele.
A crescut simțitor și prețul rechizitelor, iar pentru a-și trimite copiii la școală, părinții trebuie să scoată din buzunar câteva sute de lei.
Potrivit studiului ”Back to school”, inițiat de Deloitte, mai mult de o treime dintre părinți se tem că, față de anii anterior, acum vor fi nevoiți să cheltuie sume mult mai mari pentru a cumpăra cele necesare pentru începutul de an școlar al copiilor lor. Mai mult de jumătate dintre respondenții studiului estimează o încetinire a economiei în următoarele șase luni, iar 33% spun că situația lor financiară s-a înrăutățit comparativ cu anul trecut.
Părinții lugojeni și-au făcut deja simțită prezența în librăriile din municipiu. Deși majoritatea au revenit către magazinele fizice, unde le este mai ușor să aleagă ce au nevoie, o parte dintre părinți încă aleg să achiziționeze online rechizite, obicei dobândit odată cu pandemia de coronavirus, când oamenilor le-a devenit mult mai comod să plaseze comenzi pe internet.
”Băiatul meu vine în clasa a VI-a și deja are nevoie de caiete mari, care sunt mai scumpe. Oricum, se vede diferența față de anul trecut. Prețurile au crescut cu un leu, doi la aproape toate rechizitele. Am căutat să îi cumpăr lucruri mai de calitate, să nu fim nevoiți să le schimbăm toată ziua. Până acum am cheltuit aproape 600 de lei, asta fără să punem la socoteală și hainele. Mă gândesc ce greu trebuie să fie pentru familiile cu mai mulți copii. Cine știe ce va mai fi la anul”, spune Rodica Bulzan, mama unui elev.
Prețul unui ghiozdan pornește de la aproximativ 60 de lei, ajungând, în funcție de caracteristici, să coste chiar și câteva sute de lei.
Prețul mediu pentru un caiet de tip I sau II (necesare elevilor din clasele primare) pornește de la 2 lei/bucata, caietele speciale de biologie, muzică sau geografie costă minim 4 lei, iar cele de tip studențesc pornesc de la 10 lei/bucata.
O trusă de geometrie costă minim 20 de lei, setul de pixuri sau creioane circa 30 de lei, un penar echipat costă cel puțin 40 de lei, o foarfecă pentru hârtie pornește de la 5 lei, setul de pensule 20 lei, iar acuarelele sau tempera costă minim 15 lei. Desigur, prețurile se măresc considerabil în funcție de calitatea produselor și pretenții.
Un lucru bun, cel puțin la momentul actual, este faptul că nu mai este necesară achiziționarea dispozitivelor electronice, utilizate de elevi și profesori în perioada pandemiei, când restricțiile impuneau desfășurarea lecțiilor în mediul online.
Chiar și așa, părinții sunt nevoiți să le cumpere copiilor mai multe obiecte vestimentare și echipament sportiv necesar frecventării școlii, astfel încât suma pe care trebuie să o scoată din buzunar la începutul de an școlar poate depăși cu ușurință 1.000 lei pentru fiecare copil.
Anul acesta, în sprijinul părinților lugojeni ai căror copii încep anul școlar în clasa pregătitoare (clasa zero), în municipiu a fost implementat programul ”Primul meu ghiozdan”.
Acesta se desfășoară (conform legislației) în colaborare cu unitățile de învățământ de stat din Lugoj și își propune sprijinirea elevilor începători în parcurgerea procesului instructiv – educativ prin acordarea unui ghiozdan echipat cu un set de rechizite și alte materiale didactice fiecărui școlar înscris în clasa pregătitoare (clasa zero) la unitățile de învățământ de stat.
În total, vor fi distribuite gratuit 367 de ghiozdane echipate complet, acțiunea fiind stabilită să se deruleze înainte de data începerii noului an școlar, prevăzută în ziua de luni, 5 septembrie.
Suma necesară finanțării acestui program este asigurată din bugetul local.