Municipalitatea lugojeană a alocat în această vară sume importante din bugetul local pentru lucrările de reabilitare şi modernizare în şcolile şi grădiniţele lugojene.
Astfel, pentru Colegiul Tehnic ”Valeriu Braniște” au fost alocaţi 40.000 de lei, pentru Liceul Tehnologic ”Aurel Vlaicu” – 120.000 de lei, iar pentru Colegiile Naţionale ”Coriolan Brediceanu” și ”Iulia Hasdeu” suma de 50.000 de lei pentru fiecare.
”Anul şcolar va începe în condiţii bune pentru noi. Am igienizat toate spaţiile de la sediul de pe strada Cernei. Din păcate, banii alocaţi pentru atelierele şcolii nu am reuşit să îi cheltuim încă, pentru că am avut vreo 4-5 firme care au venit, au prezentat nişte preţuri, iar acum trebuie lucrat pentru a face reparaţii mai ample la acoperiş. Chiar zilele trecute am stabilit un alt contract cu o altă firmă, sperăm ca până la începutul anului şcolar să reuşim să reparăm acoperişul de la atelierul de şcoală, pe care l-am primit anul acesta de la Primărie, mai exact spaţiul de pe strada Xenopol. În şcoală este totul pus la punct, inclusiv dezinfecţia, toate clasele şi grupurile sanitare sunt igienizate, în concluzie anul şcolar va începe în condiţii optime pentru elevii noştri”, a explicat prof. Cristian Gogu, director al Liceului Tehnologic ”Aurel Vlaicu”.
Şcolile gimnaziale au intrat şi ele în această vară în procesul de modernizare.
În acest sens Școala Nr. 4 a primit suma de 3.000 de lei, Școala Nr. 3 – 4.000 de lei, Școala Nr. 2 – 5.000 de lei, Școala Gimnazială ”Filaret Barbu” – 1.000 de lei, iar în cazul Şcolilor Gimnaziale ”Eftimie Murgu” şi ”Anișoara Odeanu” suma alocată a fost de 20.000 de lei.
Pe lista de reabilitare s-au regăsit şi instituţii ale învăţământului preşcolar: Grădinița cu Program Prelungit Nr. 2, care a primit suma de 100.000 de lei, Grădinița cu Program Prelungit Nr. 4 – 150.000 de lei, iar Grădinița cu Program Prelungit Nr. 5 – 420.000 de lei.
Banii viraţi în această vară către unităţile de învăţământ au fost utilizaţi în vederea igienizării, reparaţiilor necesare fiecărei instituţii, reviziilor instalaţiilor sanitare şi nu în ultimul rând lucrărilor interioare şi exterioare complexe.
O chestiune aparte este reprezentată însă de problema cu care se confruntă una dintre unităţile lugojene, Liceul Tehnologic ”Aurel Vlaicu”, instituţie ce se plânge de lipsa spaţiului suficient pentru o bună desfăşurare a orelor de curs.
”Nu prea avem spaţiu. Urmează să solicităm din nou ca vreo patru sau cinci clase de profesională să continue să îşi desfăşoare activitatea la Colegiul Tehnic ”Valeriu Braniște”. Ar mai fi o opţiune, însă nu e deloc viabilă, şi anume să îi chemăm pe cei de la profesională de după-amiază, însă la noi majoritatea elevilor de la profesională sunt navetişti şi nu au practic cu ce să facă naveta, astfel că încercăm să evităm această situaţie, pe lângă faptul că vor apărea modificări nefaste plecând de la orar şi până la randamentul elevilor. Noi sperăm să continue colaborarea cu liceul mai sus precizat, să putem folosi spaţiile de anul trecut”, a completat prof. Cristian Gogu.
Majoritatea conducătorilor unităţilor de învăţământ din oraş au precizat că în 15 septembrie, odată cu sunarea clopoţelului, şcolile şi liceele vor fi pregătite să îşi deschidă porţile.