„Un teatru ca toate celelalte”, împreună cu Primăria Municipiului Lugoj, prezintă, pe scena Teatrului Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj, în 16 iulie, la orele 19.00, spectacolul „Şcoala nevestelor”, o comedie de Moliere, pe muzica lui Gershwin, Berlin şi Arlen.
Regizorul spectacolului este Marcel Stănciucu. Solişti şi instrumentişti ai scenelor bucureştene – Evelin Marinaş, Andra Ştefănescu, Valentino Tiron, Andrei Lazăr, Mădălina Florescu, Cristian Balaj, Necula Ioana, Marc Dupont – vor aduce prospeţimea unei viziuni contemporane asupra textului comic.
Biletele (30 lei în sală şi 15 lei la balcon) se găsesc la agenţia teatrală şi la Librăria „Ursu” de vizavi de Primărie.
„Compania mea îşi doreşte să revigoreze un stil de muzică foarte cunoscut şi foarte apreciat în perioada interbelică – Alhambra, Cabaret social, de unde şi alegerea cântecelor. Verbul lui Moliere nu face decât să ne dezvaluie o lume plină de ambiţii, preconcepţii, ca să nu mai vorbim de făţarnicie. Am încercat de mai multe ori să nu bag în seamă Oborul bucureştean, şi totuşi, de fiecare dată, n-am reuşit să-l ocolesc. Aceeaşi atmosferă voios copleşitoare, cu muzică şi vers rapid. Cu textul unui Moliere, dâmboviţean prin vers inspirat, răsfăţat de muzica lui Gershwin, Arlen, Berlin, totul în dulce glas dâmboviţean, depănând o veche poveste atât de românească şi mai ales atât de actuală! Am reuşit colaborarea cu unii dintre cei mai buni artişti lirici ai momentului, am îmbinat tinereţea lor cu spasmul interbelic. Din punct de vedere regizoral, spectacolul aparţine genului realist, fără multe complicaţii, încercând să recreez o atmosferă vie, cu cât mai multe detalii”, ne-a declarat regizorul Marcel Stănciucu.
La rândul ei, profesoara Simona Avram, promotor cultural al spectacolului, ne-a declarat:
„Colaborarea cu regizorul Marcel Stănciucu am început-o prin prezentarea spectacolului „O Femeie singură”, cu Maia Morgenstern. Ca şi în alte situaţii, un colaborator îţi aduce în apropiere un nou colaborator şi regizorul Marcel Stănciucu este unul din darurile pe care mi-le-a făcut, ni-le-a făcut, Maia Morgenstern. Am căutat oportunităţi de a colabora cu regizorul suedez de origine română, care a studiat muzica la Londra, la Middlesex University şi la Manchester University, dar orice producţie ce presupune o distribuţie amplă devine greu de realizat din cauza transporturilor pe distanţa Bucureşti – Timişoara – Lugoj. Producţiile companiei „Un teatru ca toate celelalte”, pe care a înfiinţat-o în 2007 sunt legate de tot ceea ce înseamnă teatru muzical, orchestra de cameră sau cvartet în cazul de faţă, solişti de operă şi operetă, actori şi întotdeauna o poveste, un nucleu dramatic ce susţine suspansul spectacolului”.
Despre propunerea de acum, „Şcoala nevestelor”, Simona Avram adaugă că „prezintă esenţializat conflictul etern captat în celebra operă a lui Moliere, iar prospeţimea este dată de compoziţiile holiwoodyene ale lui Gershwin, Arlen şi Berlin.
Toate ariile sunt cântate în limba română, pentru o mai mare fluenţă a aspectelor dramatice.
Spectacolul are loc şi la Lugoj datorită reprezentaţiei din cadrul festivalului de la Arad şi implicării Primăriei Lugoj, prin folosirea sălii Teatrului Municipal fără chiria aferentă şi sprijinului unor colaboratori şi sponsori care vor fi anunţaţi în materialele de promovare viitoare”.
Regizorul care ne readuce în prezent „Şcoala nevestelor” a mai regizat pentru publicul român „My Fair lady” ,”Văduva Veselă” sau inedita montare „Traviata cu final posibil”.
De fiecare dată, asumându-şi regia, scenografia şi luminile, propune spectatorului situaţii provocatoare estetic, îi stimulează imaginaţia şi colaborează cu artişti remarcabili ai scenelor lirice bucureştene.