A treia ediţie a programului „Şcoala altfel” se numeşte „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!” şi se desfăşoară în această săptămână în toate unităţile de învăţământ.
„Maratonul lecturii” la Şcoala Gimnazială Nr. 3
În cadrul programului „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun”, profesorii Şcolii Gimnaziale Nr. 3 din Lugoj au organizat „Maratonul lecturii”, la care au fost invitaţi să participe elevi din clasele a III-a, a IV-a, a V-a şi a VII-a.
„Acest proiect urmăreşte cultivarea unei atitudini pozitive faţă de lectură, cultivarea gustului estetic şi a spiritului critic, exersarea abilităţilor de comunicare, valorificarea deprinderilor şi a talentului fiecărui elev, încurajarea cunoaşterii personale şi a ideilor novatoare, a implicării. În urma acestui proiect sperăm să trezim interesul copiilor pentru lectură, să-i ajutăm să redescopere adevărata valoare a cărţii. Gabriel Liiceanu în <<Dans cu o carte spunea>>: <<Pentru că oricât de arătoasă ar fi, cartea nu există în simpla ei materialitate. Ea nu este un obiect, ci un obiect de citit şi, astfel, singurul corp spiritual existent pe lume”, spune Mariana Dejica, profesor coordonator.
Reprezentanţi ai firmei Autoliv la Şcoala Gimnazială Nr. 3
Elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 3 au aflat astăzi cu ce se ocupă compania Autoliv, scopul acţiunii fiind acela de a-i conştientiza pe copii despre cât este de important să respecte regulile de circulaţie şi să se asigure că circulă în condiţii sigure, Autoliv fiind o companie de automotive care promovează toată partea de safety pe drumurile publice, producând sisteme de siguranţă.
Lecţie de educaţie rutieră la Şcoala Gimnazială Nr. 3
Tot elevii de la Şcoala Nr. 3 au învăţat astăzi, de la poliţişti, care sunt regulile de circulaţie, dar şi consecinţele nerespectării lor. Copiii au avut foarte multe curiozităţi, însă cea mai mare atenţie a fost îndreptată asupra autospecialei Poliţiei, ei având posibilitatea să o analizeze îndeaproape.
„În cadrul activităţilor organizate cu ocazia „Şcolii altfel”, am răspuns pozitiv la toate solicitările cadrelor didactice de la şcolile din municipiu şi ne-am deplasat în rândul elevilor pentru a le prezenta minimele reguli de conduită preventive.
Copiii Şcolii Gimnaziale Nr. 3 au fost foarte receptivi dar, la fel ca în alte unităţi şcolare în care am mai fost, curiozitatea principală este asupra autospecialei Poliţiei şi a dotării Poliţiei, mai puţin asupra regulilor de circulaţie. Sigur că, pe parcursul timpului, vor acorda o importanţă mai mare şi acestor lucruri”, a declarat ag. şef Iosif Ciulonescu din cadrul Biroului Poliţiei Rutiere Lugoj.
Elevii de la „Brediceanu” au învăţat cum să acorde primul ajutor
La Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu”, elevii au avut ocazia să înveţe regulile de bază în acordarea primului ajutor, de la trei studenţi la medicină, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara. Tinerii le-au arătat elevilor cum se acţionează în caz de urgenţă la salvarea unei vieţi, fără să ai aparatură de specialitate până la sosirea ambulanţei.
„Suntem studenţi la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara şi ne aflăm astăzi la Brediceanu pentru a face un curs de prim ajutor elevilor de clase gimnaziale şi liceale. Copiii au fost foarte entuziasmaţi, au colaborat cu noi, le-a plăcut şi sperăm că pe viitor vom veni în continuare şi vom face şi alte cursuri care, să sperăm, vor fi la fel de importante şi de plăcute pentru elevii liceului”, a declarat lugojeanul Paul Bînă, unul dintre studenţi, care a şi absolvit Colegiul „Brediceanu”.
Elevi de la „Eftimie Murgu” în vizită la Redeşteptarea şi Ten TV
Elevii de clasa pregătitoare, clasa I şi a II-a de la Şcoala Gimnazială „Eftimie Murgu” au vizitat redacţia Redeşteptarea. Cei mici au avut ocazia de a afla amănunte despre meseria de jurnalist, învăţând totodată şi etapele prin care trece o ştire până să ajungă în forma finită din ziar. Elevii şi învăţătorii au vizitat, totodată, televiziunea locală Ten Tv. Grupul a fost în regia de emisie, la montaj şi în celelalte zone de producţie.
Sute de elevi au vizitat Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică din Lugoj
Sute de elevi din Lugoj şi împrejurimi au ales ca în cadrul acestei săptămâni să viziteze Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică Lugoj.
„O surpriză deosebit de plăcută pentru noi cu ocazia „Şcolii altfel”, pot să vă spun că de când sunt angajat al muzeului, nu am mai avut un aşa aflux de vizitatori. Practic, muzeul se află sub un asediu al elevilor. Pentru ziua de luni, prima zi din cadrul „Şcolii altfel”, am contabilizat 411 vizitatori, iar astăzi în jurul orei prânzului avem undeva la 500. Ne bucură foarte mult interesul manifestat de către şcoli şi de către cadrele didactice, respectiv de către elevi pentru expoziţiile noastre şi mai ales, pentru istorie. Acest interes nu este doar unul local, am avut şi avem grupuri care vin din satele învecinate, chiar din sudul judeţului, din comuna Criciova şi avem grupuri anunţate chiar din nord-vestul judeţului, din Recaş. Aproximăm ca pe întreaga perioadă a acestei săptămâni să avem undeva la 2000, poate şi mai bine, de vizitatori”, a spus Răzvan Pinca, directorul Muzeului de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică Lugoj.
Spectacol-concurs la Şcoala Gimnazială Nr. 2 – „Copiii au talent”
Cadrele didactice şi elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 2 au organizat, astăzi, cea de-a IV-a ediţie a spectacolului-concurs „Copiii au talent”. Evenimentul s-a desfăşurat la Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” şi au luat parte la acesta cadrele didactice din cadrul şcolii, elevii şi părinţii acestora.
„Am pregătit pentru această zi o mulţime de scenete, dansuri şi multe alte surprize. Suntem bucuroşi că avem o sală plină, avem părinţii alături şi sperăm că tot ceea ce am pregătit va fi pe placul lor”, ne-a spus Ana Maria Dan, profesor coordonator.
Şcoala Gimnazială Nr. 3
Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu”
Elevi de la „Eftimie Murgu” în vizită la Redeşteptarea şi Ten TV
Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică
Şcoala Gimnazială Nr. 2 – „Copiii au talent”