Anul şcolar 2014-2015 aduce schimbări în programa de învăţământ, iar cei mai afectaţi de modificările aduse de reprezentanţii din Educaţie sunt elevii din clasele I-IV.
Ministerul Educaţiei a decis că tabla inmultirii si fractiile trebuie invatate mai devreme. Astfel, începand din toamnă din programa de învăţământ a elevilor de clasa a II-a vor face parte fracţiile, tabla înmulţirii, ştiintele naturii şi notiuni de fizică. Elevii de clasa a II-a vor fi nevoiţi să înveţe elemente de fizică, precum forţa, mişcarea, undele şi vibraţiile, magnetismul şi circuitul electric, pe care colegii lor mai mari le învaţă abia la gimnaziu. Materia a primit însă o denumire nouă, Matematica şi ştiinţele naturii.
Oficialii din învăşământ mai pregătesc pentru elevii de clasa a II-a introducerea în programa şcolară a noţiunilor de geografie, fizică, biologie, nutriţie. De asemenea, elevii vor învăţa cum să prevină bolile provocate de germeni, dar și despre deșert, Polul Nord și Polul Sud.
Dascălii nu privesc cu ochi buni aceste schimbări și spun că elevii nu vor putea asimila atâtea informații noi.
„Obiectivul principal este calculul efectiv, matematic şi formarea plăcerii de a lucra cu numerele. Or, dacă îl dopez cu atâtea cunoştinţe, nu mai are copilul timp de sedimentarea informaţiei, prelucrare, reflecţie asupra a ceea ce a învăţat. E totul prea galopant. Depăşeşte capacitatea copilului de a asimilia”, spune Cornelia Popa Stavri, învăţătoare şi lider de sindicat la FSLI.
Propunerea modificării programei şcolare a fost lansată în aprilie 2013, când liderii de sindicat din învăţământ au prezentat Ministerului Educaţiei o listă de observatii, care nu au fost luate in considerare pana in prezent.